Λάθος χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο συνάντησης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και των παραγωγικών φορέων του Νομού Λασιθίου που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, παρουσία όλων των εκπροσώπων του εμπορίου της Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
«Το μέτρο των αποδείξεων τι θα μετρήσει και πως θα μετρήσει δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θεωρώ ότι είναι τραγικό λάθος. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είμαστε ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Η προσέγγιση η οποία γίνεται ότι θα μετράει η απόδειξη, η οποία είναι προϊόν χρήσης πλαστικού χρήματος ή τραπεζικού εμβάσματος είναι λάθος. Θα έπρεπε να μετράει περισσότερο η απόδειξη την οποία παίρνεις πληρώνοντας με μετρητά γιατί εκεί ίσως είναι το "επικίνδυνο σημείο" συναλλαγής.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πώς είναι ο κλάδος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η χρονιά ξεκίνησε χειρότερα απ'' ότι τέλειωσε η προηγούμενη. Έχουμε αρνητικά πρόσημα σε όλους κλάδους και σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Νομίζω η πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το επιβεβαιώνει. Παρά το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα η Κρήτη αντιστέκεται, στέκεται όρθια και καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών μέσα σε ένα οικονομικά και πολιτικά ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα. Ρεκόρ πραγματικά. Από 294 εκατ. ευρώ που ήταν όλο το 2014 -αυτός ο στόχος επετεύχθη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έφτασε σε σημείο ρεκόρ 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 394 εκατ. είναι αγροτικά προϊόντα με πρώτο το ελαιόλαδο» τόνισε ο κ. Βασίλης Κορκίδης.
Για το ενδεχόμενο ίδρυσης Οpen Mall στο Ηράκλειο ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά αλλά και τις υποδομές για την ανάπτυξη ανοιχτών κέντρων εμπορίου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν επιτυχώς "open malls" όπως λειτουργούν ήδη σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη».
Σχετικά με το ποια είναι τα μηνύματα των εξαγωγών για το 2016 και αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης για την Κρήτη και για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ απάντησε «όταν βλέπουμε να μειώνονται οι εισαγωγές, μειώνεται και η εισαγωγή πρώτων υλών. Δεν είναι πάντα εισαγωγή ενός τελικού προϊόντος. Για να έχουμε λοιπόν παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγές πρέπει να έχουμε μία επαρκή ποσότητα εισαγωγής και εκεί βλέπουμε ότι είμαστε αδύναμοι ως προς την ρευστότητα».
Το 2015 χρονιά - ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ το 2015 ήταν χρονιά - ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης. Για τις κρητικές εξαγωγές, από το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές έφτασαν τα 295 εκατομμύρια ευρώ και υπερκάλυψαν τα αποτελέσματα ολόκληρου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των κρητικών εξαγωγών έφτασε συνολικά, το ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το 2014 και 363 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Η ναυαρχίδα την Κρητικών προϊόντων παραμένει το ελαιόλαδο το οποίο παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 255%. Αύξηση ίση με 113,6% παρουσιάζει ο κλάδος, των τροφίμων και ποτών, με 329 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση 50% περίπου καταγράφει ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών. Αύξηση 4% καταγράφουν τα Κηπευτικά, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των τροφίμων ποτών. Ακόμη, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων, Κρασιού και Μελιού.
Σταθερή ροή εμφανίζει η εξαγωγή φρούτων, ψαριών και θαλασσινών και Κρέατος & Παρασκευασμάτων, ενώ τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%. Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος, της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Αντιθέτως, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος, των Δομικών Υλικών, ίση με 25%. Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, ακολουθεί η Γερμανία, τρίτη έρχεται η Ισπανία, τέταρτη η Γαλλία και πέμπτη η Ολλανδία. Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κένυα, η Κίνα, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία.
Η τοπική οικονομία, το κρητικό εμπόριο και το δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον αποτέλεσαν τα θέματα της επίσκεψης και των συναντήσεων του προέδρου της ΕΣΕΕ και κατέληξαν στη δέσμευση το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ να αναλάβει την δημιουργία της οικονομικής γεωγραφίας, όλης της Κρήτης, αρχής γενομένης από το νομό Λασιθίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ