Εντυπωσιακή υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων για τον μήνα Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο μέσα στα επόμενα 24ωρα. Τα ταμεία γέμισαν από επαγγελματίες που θέλησαν να τελειώσουν μία και καλή με την επιστρεπτέα προκαταβολή -περίπου 250.000 επαγγελματίες εξόφλησαν για να πάρουν την έκπτωση του 15%- ενώ πολλοί έσπευσαν να προπληρώσουν τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος προκειμένου να ελαφρύνουν τα βάρη του φθινοπώρου. Η υπέρβαση έναντι των στόχων για το 7μηνο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. στο σκέλος των φορολογικών εσόδων ανοίγοντας προφανώς την όρεξη για παροχές και μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, παρά τον… ενθουσιασμό που θα προκαλέσουν τα εντυπωσιακά νούμερα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει την προσεκτική δεύτερη ανάγνωση πριν αποφανθεί για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και αυτό διότι γνωρίζει ότι από το φθινόπωρο το έργο μπορεί να… αλλάξει προς το χειρότερο. Και να γιατί:
1. Τα έσοδα από την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως δεν υπολογίστηκαν ως δαπάνη όταν δίδονταν τα χρήματα προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, έτσι και τώρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως έσοδο καθώς λογιστικά, αυτό το 1 δις. ευρώ που έχει ήδη μπει στο ταμείο, αντιμετωπίζεται ως δάνειο που χορηγήθηκε από το κράτος και τώρα επιστρέφεται.
2. Η τεράστια υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει εισπραχθεί το 60% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ ήτοι πάνω από 1,2 δις. ευρώ. Αυτά τα χρήματα ήταν προϋπολογισμένο να εισπραχθούν από τον Αύγουστο και μετά. Έτσι, αυτό που τώρα εμφανίζεται ως υπέρβαση, από τον Αύγουστο και κυρίως από τον Σεπτέμβριο, θα αποτελεί υστέρηση. Και αυτό διότι ενώ για τον Σεπτέμβριο -για παράδειγμα- είχε προϋπολογιστεί να μπαίνουν στο ταμείο περί τα 400-500 εκατ. ευρώ, είναι ζήτημα αν θα έχουν απομείνει προς είσπραξη πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
3. Αντίστοιχη «προείσπραξη» -πιθανότατα λόγω της έκπτωσης του 3%- καταγράφεται και στον φόρο εισοδήματος. Επίσης, από τις αρχές του χρόνου, ο προϋπολογισμός κουβαλάει μια υπέρβαση που δεν είναι πραγματική: την είσπραξη μέσα στο 2022 των τελών κυκλοφορίας της φετινής χρονιάς που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από το τέλος του 2021. Λόγω της παράτασης, τα έσοδα μεταφέρθηκαν αλλά προφανώς δεν αποτελούν πόρο της φετινής χρονιάς.
Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι οι πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν περιορισμό της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας από το φθινόπωρο. Τίποτα βεβαίως δεν μπορεί να προεξοφληθεί – ειδικά μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα- ωστόσο το κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι ότι… από Σεπτέμβριο τα κεφάλια μέσα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, οι υπερεισπράξεις ειδικά από τον ΦΠΑ θα συγκρατηθούν.
Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί που κάνει το οικονομικό επιτελείο, βασίζονται στο ότι από τον Ιούλιο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρχει μια πραγματική υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ τον μήνα. Αν αυτό επαληθευτεί, θα μιλάμε για δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 1,2-1,5 δις. ευρώ.
Από αυτό το ποσό, θα πρέπει να αφαιρεθεί εκείνο που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του ρεύματος και το υπόλοιπο (το όποιο υπόλοιπο) θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων στήριξης, όπως η επιταγή ακρίβειας, το fuel pass 3 κλπ.