Τη δραματική έξαρση της αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τα μέσα του 2017 αναδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση «South-Eastern Europe Journal of Economics» και αναδημοσιεύει το economico.gr.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά είχε περιοριστεί δραστικά στα τέλη του 2014, οι πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν και ο σχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διπλασίασαν την αβεβαιότητα, εκτοξεύοντάς τη στο δεύτερο υψηλότερο σημείο μετά την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα ήταν σχετικά χαμηλή μετά την καθιέρωση του ευρώ, με εξαίρεση τον πρώτο χρόνο. Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτίναξη της αβεβαιότητας ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και έφθασε στο ψηλότερο σημείο (πάνω από τις 300 μονάδες) στις διπλές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου του 2012.
Ωστόσο, ακολούθησε ταχύτατη αποκλιμάκωση, η οποία ανακόπηκε βίαια τον Ιανουάριο του 2015, όταν οι πρόωρες εκλογές έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και ξεκίνησε το δραματικό εξάμηνο διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στο δημοψήφισμα και εν συνεχεία στο 3ο Μνημόνιο. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δυόμισι χρόνια, για να επιστρέψει ο δείκτης αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική κοντά στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στην εκπνοή του 2014.
Η μελέτη, που υπογράφουν ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Φουντάς και οι διδακτορικές φοιτήτριες Παναγιώτα Καρατάση και Παρασκευή Τζίκα, εφαρμόζει στην ελληνική πραγματικότητα τον μηνιαίο δείκτη αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική (Economic Policy Uncertainty Index). Ο δείκτης καταρτίζεται μέσω της καταγραφής της συχνότητας με την οποία εμφανίζονται συγκεκριμένοι όροι στα ψηφιακά αρχεία εφημερίδων.
Εν προκειμένω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το αρχείο της εφημερίδας «Καθημερινή» και εξέτασαν πόσα δημοσιεύματα περιλάμβαναν την περίοδο 1998-2018 σε μηνιαία βάση τον όρο «αβεβαιότητα» ή «αβέβαιος» σε συνδυασμό με τις λέξεις οικονομία / οικονομικός ή πολιτική / κυβέρνηση / έλλειμμα / μεταρρυθμίσεις / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Τράπεζα της Ελλάδος / νομοθεσία / Βουλή.