Tου Προκόπη Χατζηνικολάου
Σε περισσότερες από 520 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών προχωρεί σε καθημερινή βάση η εφορία με στόχο να περιορισθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει φθάσει από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Απριλίου στα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά από τι αρχές του έτους η εφορία έχει διενεργήσει 54.283 κατασχέσεις στις 103 εργάσιμες ημέρες του τετραμήνου, ενώ σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται συνολικά 906.101 φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο.
Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί είναι απόρροια των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί τόσο στον τομέα της φορολογίας αλλά και στο ασφαλιστικό, με τις αυξήσεις των εισφορών και τις μειώσεις των συντάξεων. Πλέον περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που φαίνεται και στην αγορά, καθώς τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίζεται.
Μάλιστα τα μέτρα που λαμβάνει η εφορία είναι ιδιαίτερα σκληρά χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης. Τη στιγμή που έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ για πολλούς συνταξιούχους και έχει συρρικνωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για την πλειονότητα των πολιτών, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης λαμβάνονται υπό μορφή καταιγίδας αδιαφορώντας πώς θα επιβιώσουν κάποιοι πολίτες κυρίως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 43,3 δισ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι όσα φορολογικά μέτρα έχουν ληφθεί αντί να καταλήξουν ως έσοδα στον κρατικό κορβανά, καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων.
Και όπως όλα δείχνουν για το 2017 είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών 1,6 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Όπως προαναφέρθηκε, αυτό θα συμβεί εντός του 2017, καθώς θα πρέπει και φέτος να επιτευχθούν οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ήδη, αυτό φαίνεται από την εξέλιξη των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Το μπαράζ κατασχέσεων ισορρόπησε την μέχρι πρότινος πτωτική πορεία των εσόδων, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως τα «κρυφά» χρέη του δημοσίου, τα οποία δεν συνυπολογίζονται στις οφειλές της γενικής κυβέρνησης καθώς πολύ απλά δεν έχουν επεξεργασθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων. Όσο οι υπηρεσίες καθυστερούν τη βεβαίωση των επιστροφών φόρων, τόσο αυτές θα παραμένουν εκτός των χρεών της γενικής κυβέρνησης δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πλασματικά πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
1. Σε 906.101 φορολογούμενους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων σε 54.283 φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι το 2016 επιβλήθηκαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Στην πρώτη γραμμή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία βρέθηκαν οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο.
2. Οι οφειλέτες στους οποίους η εφορία θα στραφεί το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1.6 εκατ.
3. Μέσα στους 3 πρώτους μήνες του έτους, οι νέες οφειλές έφτασαν στα 4,030 δισ ευρώ
4. Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στα 94,7 δισ. ευρώ. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν φέτος περί τα 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
5. Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 3,94 εκατ.