Η κυβέρνηση «φέρεται» να έχει κλείσει την συμφωνία με τους «θεσμούς» και το μόνο που μένει είναι η πολιτική διαχείριση του θέματος. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει την Κυριακή ή το αργότερο την Τρίτη να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή. Όλα βαδίζουν προς ένα «ευτυχές τέλος», εκτός, φυσικά, απροόπτου.
Ανακοινώσεις περί συμφωνίας δεν έχουν γίνει. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν γνωστά πολλά πράγματα. Από διαρροές οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει άμεσα το θέμα του αφορολόγητου και σε δεύτερη φάση το θέμα των συντάξεων. Ειδικά για το αφορολόγητο το deal αναμένεται να κλείσει στις 6.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία συμφωνία που η κυβέρνηση θα κληθεί να την διαχειριστεί στο εσωτερικό του κόμματός της και στην κοινωνία. Κι ενώ ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι στο κόμμα του μπορεί να κάνει πράγματα και θαύματα και να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοινωνία. Όσο κι αν προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι και να το πουλήσουν σε συσκευασία δώρου, ο λαός δεν φαίνεται να έχει πλέον την ίδια άποψη με εκείνη που είχε στο παρελθόν. Αυτό το σημείο, οι αντιδράσεις του εκλογικού σώματος και η πίεση που αυτό ασκεί στους βουλευτές, είναι το μόνο που μπορεί να ανατρέψει σε αυτή την φάση την πορεία των πραγμάτων. Πιθανότητες; Εξαιρετικά μικρές.
Τα πάντα θα πρέπει να τελειώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν θέλουμε να προλάβουμε την ημερομηνία ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου και να γλιτώσουμε έτσι τα χειρότερα. Οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν περιθώρια συζητήσεων, αφού η Ευρώπη μπαίνει σε έντονη και κρίσιμη εκλογική περίοδο. Οι αντίστοιχες πιέσεις, λοιπόν, προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν έντονες κι απ' ότι φαίνεται αρχίζουν να… αποδίδουν. Αν θα αποδώσει και η συμφωνία στην ελληνική οικονομία, αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί. Η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ικανή για να διαχειριστεί ένα τέτοιο γεγονός. Αλλά και δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει. Εκείνο που την νοιάζει περισσότερο σε αυτή την φάση είναι η… επικοινωνιακή της εικόνα και οι εσωτερικές της ισορροπίες.
Με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση στις Βρυξέλλες
Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Σε ανακοίνωσή του ο J. Dijsselbloem αναφέρει:
«Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και εγώ είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.
Υπάρχει μια σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.
Κάναμε ουσιώδη πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά στο να βρούμε κοινό τόπο ώστε να μπορέσουν τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Θα προχωρήσουμε σε εξέταση της περαιτέρω προόδου της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup».
Νωρίτερα, Έλληνας αξιωματούχος, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της Γ.Γ. Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Θ.Μ.
Photo by SOOC
Διαβάστε ακόμα:
- Μέτρα €3,6 δισ. ρίχνουν στο «τραπέζι» ΔΝΤ και ευρωπαίοι, χωρίς προσδοκίες για συμφωνία η συνάντηση στις Βρυξέλλες