Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου για να διαπιστώσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που «ξέχασε» η κυβέρνηση να υλοποιήσει καθώς τα… μερίσματα έφαγαν πολύτιμο χρόνο της.
Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση που θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFA's, SMP's). Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ποσά άνω των 600 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους.
Η οριστική απόφαση, θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου του 2019, ενώ στις 27 Φεβρουαρίου του 2019 θα δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Τα τεχνικά κλιμάκια σε πρώτη φάση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσουν τη συλλογή στοιχεία σε μία περίοδο έντονης πόλωσης με την κυβέρνηση να μην ασχολείται πλέον με την διακυβέρνηση της χώρας αλλά με κυνήγι μαγισσών για να περιορίσει τα ποσοστά της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές.
Εκτός από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα ελεγχθούν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 και συγκεκριμένα η εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών αλλά κυρίως οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τους δείκτες για τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών, της εγχώριας ζήτησης, κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Στατιστική Αρχή ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση καθώς οι επενδύσεις συνεχίζουν να είναι στον πάτο και χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική κίνηση από τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 16 μεταρρυθμίσεις από το τρίτο μνημόνιο συνεχίζουν να εμφανίζουν μηδενική πρόοδο. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων», τις ιδιωτικοποιήσεις (όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια), την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την κατάργηση των capital controls, κ.α. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα και για τα οποία πραγματοποιούνται ήδη εξ αποστάσεως συζητήσεις με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το σενάριο εφαρμογής μίας νέας ρύθμισης κ.ά.
Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο έκανε αναφορές για την ανάγκη να τρέξει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρέχει διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup, προκειμένου να αποφύγει τα σχόλια από τα κράτη του Βορρά.