Ηχηρή ανάκαμψη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων αναμένεται τη φετινή τουριστική περίοδο. Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία για τον αριθμό των καταλυμάτων Airbnb που ξεπερνούσαν, τέλη Ιανουαρίου, τα 73.230 και υπολείπονται μόλις κατά 1,85%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019 οπότε οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή, εξαιρετική διαφήμιση για τη χώρα, σε μία συγκυρία κατά την οποία είναι ενεργή και η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ (Greekend) για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό και city break λειτουργεί η έρευνα της βρετανικής εταιρείας Uswitch. Οι αναλυτές της εν λόγω εταιρίας κατέγραψαν αύξηση των αναζητήσεων στο Google κατά 100% για ευρωπαϊκούς προορισμούς που ενδείκνυνται για σύντομες αποδράσεις (city break). Και με το σκεπτικό αυτό επεξεργάστηκαν περισσότερες από 45.000 καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρίας Airbnb, όπως και 2,5 εκατ. αξιολογήσεις χρηστών για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τους τουριστικούς προορισμούς με τα πιο προσιτά καταλύματα Airbnb με κριτήριο την απόστασή τους (2 χιλ.) από αξιοθέατα.
Σύμφωνα λοιπόν, με τα ευρήματα της έρευνας, η Αθήνα προσφέρει τις δεύτερες χαμηλότερες τιμές ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb στην Ευρώπη σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Ακρόπολη. Συγκεκριμένα, η πόλη διαθέτει περίπου 700 καταλύματα Airbnb με μέση τιμή 66,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και υψηλό «σκορ» αξιολογήσεων (4,82/5). Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η Πομπηία στη Νότια Ιταλία η οποία, σε απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια από το γνωστό αξιοθέατο, υπάρχουν 325 καταλύματα με μέση τιμή 56,60 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας με 68 ευρώ ανά διανυκτέρευση, το Κολοσσαίο στην Ιταλία με 82,5 ευρώ και η Καπέλα Σιξτίνα με 82,4 ευρώ.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η Άγκρα της Ινδίας, όπου βρίσκεται το διάσημο Ταζ Μαχάλ, έχει τα φθηνότερα καταλύματα Airbnb -συνολικά 53- με τιμή ανά διανυκτέρευση 30 ευρώ.
Τα ευρήματα της έρευνας της Uswitch συμβαδίζουν με το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει από τις χαμηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό φανέρωσε, πρόσφατα, και μία ακόμη έρευνα της ProfitLevel για το χρόνο απόσβεσης που χρειάζεται ένας επενδυτής στο ελληνικό real estate. Στην Αθήνα δηλαδή το ROI (return on investment) αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα 17,5 ετών, νούμερο που εξασφαλίζει στο αθηναϊκό real estate τη δεύτερη θέση, μετά τη Βαλένθια με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα πολλές περιοχές, παρότι βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλ. από την Ακρόπολη, έχουν ακόμη προσιτά ακίνητα επειδή έχουν καθυστερήσει να ανέβουν στο άρμα της ανάκαμψης, σε σχέση με άλλες συνοικίες. Για παράδειγμα, το Κουκάκι, το Μετς, τα Πετράλωνα και ο Νέος Κόσμος έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν από νωρίς τη δυναμική που απέκτησε η αγορά ακινήτων λόγω Airbnb, διαθέτοντας υψηλές τιμές ενοικίασης.
Αντίθετα, περιοχές, όπως ο Βοτανικός, το Γκάζι, ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο επιδιώκουν τα τελευταία μόλις χρόνια να μπουν στο "κλαμπ" των ισχυρών περιοχών του αθηναϊκού real estate. Αυτό τουλάχιστον, μαρτυρούν τα νέα projects κατοικιών που κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Βοτανικού και στο Γκάζι το οποίο τείνει να απαλλαγεί σχεδόν πλήρως από το χαρακτήρα του προορισμού (φθηνής) αναψυχής που ήταν κυρίαρχος πριν από ορισμένα χρόνια. Πλέον στην περιοχή, κάνουν την εμφάνισή τους νέα κτίρια κατοικιών, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα έργα ανάπλασης που δρομολογούνται στην περιοχή τροφοδοτούν αργά αλλά σταθερά την άνοδο των τιμών.