Επιμένει το ΔΝΤ ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10 δισ. ευρώ

Επιμένει το ΔΝΤ ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 10 δισ. ευρώ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών, καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να «βλέπει» επιπρόσθετες ανάγκες ύψους 10 δισ. ευρώ και να «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα «ξεμπλοκάρουν» τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ διατηρεί τη σκληρή του στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, επιμένοντας στη θέση που είχε διατυπώσει τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία, απαιτείται ένα «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών αναγκών στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι παρά τους τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι λόγω του υψηλού ποσοστού «κόκκινων» δανείων, ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων τους δεν είναι… αυτή που φαίνεται καθώς σε μεγάλο ποσοστό αποτελούνται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Τα 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο μισό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο.

Ανώτερα τραπεζικά στελέχη απαντούν με νόημα: «Επόπτης των ελληνικών τραπεζών είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, ο οποίος δεν «βλέπει» τέτοια ανάγκη, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας». Προσθέτουν πως οι επισημάνσεις του Ταμείου είναι το στο πλαίσιο των ευρύτερων πιέσεων που ασκεί προς τους Ευρωπαίους για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, με φόντο την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το ΔΝΤ συνέδεσε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με την επιτυχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία σύμφωνα με το Ταμείο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω των πωλήσεων δανείων σε ξένα funds. Είχε καλέσει, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ένα θέμα που ακόμη και σήμερα παραμένει άλυτο.

Στελέχη του ΔΝΤ είχαν επισημάνει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών έχει εξεταστεί από διαδοχικά τεστ και θα κριθεί μελλοντικά από την πιστή εφαρμογή των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει φιλόδοξους τους στόχους για την ανάπτυξη και δίνει έμφαση στα προβλήματα των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια και τον αναβαλλόμενο φόρο, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν θα τους επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία στο βαθμό που χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι την αρχή στην κόντρα μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών είχε κάνει ο Poul Thomsen, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου του 2015 και το ύψος των κεφαλαίων που τελικά διατέθηκαν.

Οι διαρκείς αναφορές του ΔΝΤ σε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών. Ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, για παράδειγμα, έχει εκφράσει την απορία του για τις αναλύσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών έχει απαντηθεί και ότι οι εγχώριοι όμιλοι διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.