Μπορεί η κρίση του κορονοϊού να έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, και να έχει παγώσει τα επενδυτικά σχέδια τους, ωστόσο τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν μία διαφορετική εικόνα. Η εικόνα αυτά δεν δείχνει ότι αναβάλλονται οι σχεδιασμοί για συστάσεις επιχειρήσεων ακόμα και εν μέσω της κρίσης παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αντίθετα, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ ιδρύθηκαν 26.342 νέες επιχειρήσεις ενώ την ίδια περίοδο έκλεισαν 8.741.
Η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε ίδρυση μόλις 6,7% λιγότερων νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του του 2019, όταν είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ 28.252 νέες επιχειρήσεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τον Αύγουστο ιδρύθηκαν 2.068 επιχειρήσεις όταν τον αντίστοιχο προηγούμενο μήνα του 2019 είχαν ιδρυθεί οριακά λιγότερες και συγκεκριμένα 2.037. Τον τρέχοντα μήνα έχουν ιδρυθεί 2.789 όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, δηλαδή χωρίς την Πανδημία οι νέες εγγραφές έφθασαν τις 2.979.
Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ότι το επιχειρείν πάγωσε. Αντίθετα τα στοιχεία δείχνουν ότι κινείται πολύ κοντά στα επιπεδα του 2019 και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ενδεχομένως και να κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από το προηγούμενο έτος
Και αν τα στοιχεία των ενάρξεων δείχνουν ότι η επιχειρηματικότητα αντιστέκεται τα στοιχεία των διακοπών είναι ακόμα περισσότερο εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου έκλεισαν 8.741 επιχειρήσεις όταν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν κλείσει 14.630 επιχειρήσεις. Η διαφορά είναι τεράστια και καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αντιστέκονται στην πανδημία.
Βέβαια, η εξέλιξη αυτή είναι και αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση. Επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους περίπου 4 δις. ευρώ (μαζί με αυτή που θα ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο) μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ασφαλιστικών φόρων και μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων είναι οι λόγοι που οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ακόμα όρθιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο φόρος που πλήρωσαν φέτος οι επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2019 είναι μειωμένος κατά 56,7%. Συγκεκριμένα, οι 188.651 επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 θα πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά το ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλαν φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει έκπτωση στην προκαταβολή φόρου από 30% έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε κάθε εταιρεία, καθώς και στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των κερδών από το 28% στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό ήταν υψηλότερο και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ ταυτόχρονα μειωμένος ήταν και ο φόρος επί των κερδών συνεπεία της μείωσης των συντελεστών. Είναι εξαιρετικά πιθανόν και ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά η μειωμένη προκαταβολή φόρου να ισχύσει και το επόμενο έτος για όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένο τζίρο.
Πάντως η θετική αυτή εξέλιξη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος. Όλα θα κριθούν από το βάθος της πανδημίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας