Του Θανάση Παπαδή
Στα… τυφλά χτυπάει πλέον ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της χώρας για να αντλήσει και το τελευταίο ευρώ από τους λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών έχει εξελιχθεί σε «παιχνίδι» στα χέρια της ΑΑΔΕ, η οποία ξεπερνά ακόμη και τους μνημονιακούς στόχους σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Τα στοιχεία του Ιουνίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα αυξήθηκε περαιτέρω στα 1.137.235 άτομα. Σε ένα σύνολο 1.694.042 ατόμων που έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ προς την Εφορία, ήδη το 67,13% έχει υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας χωρίς μάλιστα είτε το υπουργείο Οικονομικών είτε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να δίνει έστω και το παραμικρό στοιχείο στη δημοσιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής.
Πάνω από 1.137.235 άτομα ουσιαστικά είναι αυτή τη στιγμή εκτός αγοράς, καθώς ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσουν να έχουν οικονομικές συναλλαγές είναι αυτές να πραγματοποιούνται με «μαύρα», κάτω από το τραπέζι. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη σημαντική μείωση της φορολογητέας ύλης του 2017 και στη μείωση του βεβαιωθέντος ποσού από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, παρά τις υποσχέσεις που διατυπώθηκαν εδώ και μήνες ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία αποδέσμευσης των λογαριασμών για όσους οφειλέτες θα έμπαιναν σε καθεστώς ρύθμισης, τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα πάνω από 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι να λειτουργούν σε καθεστώς… ημιπαρανομίας.
Τα στοιχεία της Εφορίας αποκαλύπτουν και μείωση του συνολικού αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου. Τον Ιούνιο, οι έχοντες χρέη ανέρχονταν σε 3,727 εκατομμύρια άτομα έναντι 3,816 εκατ. τον Μάιο και 4,068 εκατ. στο τέλος του 2017. Αυτή η μείωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «θετική έκπληξη» για δύο λόγους:
1. Είθισται το πρώτο εξάμηνο να μειώνεται ο αριθμός των οφειλετών, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καταφέρνουν να αποπληρώνουν συσσωρευμένες οφειλές προηγούμενων ετών. Από τον Ιούλιο αρχίζει και πάλι η αυξητική πορεία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δεν καταφέρνουν να αποπληρώσουν τους φόρους που βεβαιώνονται με καταιγιστικό ρυθμό.
2. Αυτοί που αποπληρώνουν και διαγράφονται από τον πίνακα των οφειλετών είναι κυρίως αυτοί που χρωστούν μικροποσά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έχοντες οφειλές άνω των 500 ευρώ έχουν μειωθεί ελάχιστα από τις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 1,694 εκατ. άτομα έναντι 1,744 εκατ. στο τέλος του 2017.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα 101,359 δισ. ευρώ. Το παλαιό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (δηλαδή αυτό που είχε συσσωρευτεί μέχρι και τις 31/12/2017 περιορίστηκε στα 96,881 δισ. ευρώ από 97,166 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν στα 1,798 δισ. ευρώ έναντι 1,556 δισ. ευρώ τον Μάιο. Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται στα 5,192 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις να υπολογίζονται στα 950 εκατ. ευρώ.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο την 1η Αυγούστου.