Επιδοτήσεις που θα αφορούν αποκλειστικά την κύρια κατοικία, αποκλείοντας βίλες και εξοχικά και θα δίνονται με βάση συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης, αφήνοντας δηλαδή εκτός όσους κάνουν πολύ υψηλές καταναλώσεις, δηλαδή εκείνους που ανήκουν στα πολύ εύρωστα εισοδηματικά κλιμάκια, είναι αυτές που εξετάζει η κυβέρνηση. Τα σενάρια τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα από εβδομάδα.
Αυτές θα αφορούν στοχευμένα μέτρα στήριξης, απολύτως συνδεδεμένα με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού, ενώ θα είναι διευρυμένα ώστε να καλυφθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί καίρια από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Η «συνταγή» θα είναι διαφορετική σε σχέση με το τελευταίο 4μηνο του 2021. Για ορισμένες επιχειρήσεις, θα επιχειρηθεί η στήριξη να είναι πιο ουσιαστική καθώς προς το παρόν έχουν δοθεί μόνο «αναστολές» χρεώσεων κάτι που σημαίνει ότι έχουν ήδη συσσωρευτεί οφειλές οι οποίες προς το παρόν παραμένουν παγωμένες.
Από την άλλη, για τα νοικοκυριά - αλλά και για τις επιχειρήσεις - θα μπουν κριτήρια ώστε να μην σπαταλώνται διαθέσιμοι πόροι για την ενίσχυση πολύ εύρωστων νοικοκυριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου μοιράστηκαν επιδόματα… 115,5 ευρώ, ακόμη και σε βίλες όπου ζουν οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα τα 115,5 ευρώ δόθηκαν ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο που μπορεί να είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο εύπορο νοικοκυριό. Δηλαδή, 115,5 ευρώ για την κύρια κατοικία, 115,5 ευρώ για την κατανάλωση του εξοχικού και άλλα 115,5 ευρώ για το γραφείο ή τη δευτερεύουσα κατοικία του ίδιου ιδιοκτήτη. Γι’ αυτό και αναμένεται να μπουν «κόφτες» ώστε να μην ενισχύονται οι έχοντες υψηλά εισοδήματα. Επίσης, αναζητείται τρόπος ώστε να επιδοτείται η κύρια κατοικία και όχι τα εξοχικά και οι γκαρσονιέρες. Η πληροφορία του ποια είναι η κύρια κατοικία του κάθε πολίτη υπάρχει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί ώστε αυτό να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια στήριξης.
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι φαίνεται να έχει βρεθεί τρόπος και για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» των κρατικών ενισχύσεων που μπλοκάρει τη διάθεση να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί η συνταγή της πανδημίας καθώς και τότε βρέθηκε λύση για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η σύνδεση των ενισχύσεων με τις τρέχουσες τιμές είναι επίσης μια μέθοδος ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο, έδειξε την αναγκαιότητα γι’ αυτή τη σύνδεση. Ενώ οι τιμές του ρεύματος έφτασαν τον μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα στο πιο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών - ακόμη και στα 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα - τελικά, η κατακόρυφη πτώση των τελευταίων ημερών (σ.σ για σήμερα η τιμή είναι στα 117 ευρώ) έφερε τη μέση τιμή του μήνα στα 235 ευρώ. Σε συνδυασμό με την αύξηση της επιδότησης στα 49,5 ευρώ, η κατανάλωση του Δεκεμβρίου θα χρεωθεί με τη χαμηλότερη τιμή (τουλάχιστον για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 300 κιλοβατώρες) από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά.