Του Απόστολου Σκουμπούρη
Γενικευμένο ανασκούμπωμα σε όλο τον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο έφερε η χθεσινή – επίσημη - έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Cyta Hellas από τη μητρική Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ – CYTA), καθώς και τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Με καταχωρήσεις στον Τύπο («Καθημερινή Κύπρου» και «Wall Street Journal») έγινε κλήση ενδιαφέροντος, το οποίο πρέπει να γνωστοποιηθεί έως την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου μέσω μη δεσμευτικών προσφορών.
Wind και Vodafone βρίσκονται... επί ποδός, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, μεταξύ τους θα «παιχτεί» το στοίχημα απόκτησης της Cyta Hellas, καθώς ο ΟΤΕ, λόγω δεσπόζουσας θέσης, δεν έχει δικαίωμα για «χτύπημα» εξαγοράς. Βεβαίως, κύκλοι της αγοράς θέλουν τη Wind να... προηγείται στη μάχη, καθώς απ'' όλα τα συμφραζόμενα, παρουσιάζεται να θέλει πιο πολύ την εταιρεία.
Κύκλοι της αγοράς, που πρόσκεινται στην πλευρά της Wind τονίζουν στο Liberal ότι «εξετάζουμε όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες, όμως είναι πρόωρο να πούμε κάτι περισσότερο τώρα. Εφόσον όμως δούμε ότι από την όποια κίνηση θα προκύψει όφελος για τους μετόχους μας, τότε θα προχωρήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση βιάζεται να “τρέξει” τις διαδικασίες, καθώς με την καθυστέρηση δεν κερδίζει κάτι, ενώ και η Cyta χάνει τη δυναμική της», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Σύμβουλοι της ΑΤΗΚ για την πώληση της Cyta Hellas είναι οι PwC, Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία και Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ, όπου και θα κάνουν το... σκανάρισμα των προτάσεων.
Οι μη δεσμευτικές προτάσεις πρέπει να κατατεθούν λοιπόν έως τις 27 Σεπτεμβρίου όπου μετά την αξιολόγηση θα καταρτιστεί η short list για την... τελική ευθεία της διαδικασίας, που θα περιλαμβάνει υπογραφή Συμβάσεων Εμπιστευτικότητας, ενδελεχή έλεγχο από τις εταιρείες κ.λπ.
Κατόπιν θα γνωστοποιηθούν οι όροι για την τελική φάση του διαγωνισμού και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta Hellas.
Ποια είναι η Cyta Hellas
Η Cyta Hellas, παρ'' ότι ζημιογόνα στα εννέα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και είναι μια εταιρεία με σημαντικά assets, σύγχρονο δίκτυο, υπολογίσιμο πελατολόγιο, αλλά και ένα «μπουκέτο» ανταγωνιστικών υπηρεσιών.
Θυμίζουμε ότι η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ.
Είναι ένας ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος εθνικής εμβέλειας που διαθέτει υπηρεσίες Σταθερής, Κινητής, Internet και Τηλεόρασης. Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κ.λπ.).
H συνδρομητική της βάση αποτελείται από περίπου 300.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις και το μερίδιό της τείνει να αγγίξει το 15%, ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους και 10% σε όλο τον κλάδο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Βεβαίως, παρά τις καλές γενικά υπηρεσίες που έχει και το θετικό αντίκτυπο στους πελάτες της, η εταιρεία είναι ζημιογόνα στην Ελλάδα, ενώ έχει και διόλου ευκαταφρόνητο δανεισμό, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.
Vodafone ή Wind;
Η Wind είχε εκφράσει κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον της για τη Cyta και το ενδεχόμενο σύμπλευσης, οι συζητήσεις είχαν επεκταθεί και γενικώς, όλες οι πληροφορίες και όλες οι ενδείξεις, φανερώνουν ότι επιθυμεί περισσότερο ένα τέτοιο deal.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι λένε ότι η... κουλτούρα της Vodafone θα ταίριαζε περισσότερο. Άλλωστε, η Cyta είναι ο μοναδικός... εικονικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, δεν έχει δικό της δίκτυο κεραιών, αλλά χρησιμοποιεί της Vodafone. Επίσης, η Vodafone έχει παρουσία στην Κύπρο τουλάχιστον είκοσι χρόνια, ενώ η εταιρεία κινητής της ΑΤΗΚ στο νησί λέγεται Vodafone – Cyta Mobile. Συνειρμοί γίνονται. Αλλά τα οικονομικά δεδομένα θα «μιλήσουν» στο τέλος, όπως πάντα...