Του Γιώργου Φιντικάκη
Ένα μπαράζ επενδυτικών κινήσεων με στόχο την Lamda Development ξεκλειδώνουν οι τελευταίες θετικές εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό.
Τα καλά νέα γύρω από την έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο πρώην αεροδρόμιο, πυροδοτούν μια σειρά από προγραμματισμένες εδώ και καιρό κινήσεις εγχώριων μεγαλοεπενδυτών που παίρνουν θέσεις στη Lamda Development.
Σε λιγότερο από 48 ώρες έχει συνολικά αλλάξει χέρια το 13,43% της εταιρείας, με το 12,8% (10.227.206 τεμάχια) να περνά χθες στο Olympia Group του Πάνου Γερμανού και την VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (Pharmathen), ενώ σήμερα μεταβιβάστηκε το 0,63% (500.000 τεμάχια) στα Αττικά Πολυκαταστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, Κων. Τσουβελεκάκης, Αλέξης Σγουμπόπουλος).
To τάιμινγκ της πώλησης σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο Ελληνικό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Blackstone, πωλητής του χθεσινού 12,8%, έψαχνε καιρό να πουλήσει το συγκεκριμένο ποσοστό, πράξη που έγινε, όχι τυχαία, ανήμερα της τελικής έγκρισης του προεδρικού διατάγματος από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο.
Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, η Lamda Development απομένει με ποσοστό 2% επί του συνολικού αριθμού 79.721.775 των μετοχών της εταιρείας, με την Lamda Holdings να ελέγχει το 51%, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές το 29%, τους έλληνες ιδιώτες το 11% και τους έλληνες θεσμικούς το 7%.
Τις εξελίξεις πυροδοτεί η χθεσινή έγκριση μετά από μήνες εμπλοκών - και ενώ ουκ ολίγες φορές το έργο είχε κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα- του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό, το οποίο πήρε σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου, τις υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς Γ.Σταθάκη, Κ.Παπανάτσιου, Σ.Φάμελο, και Λ. Κονιόρδου, προκειμένου έως τις 28 Δεκεμβρίου να κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ.
Το τελικό κείμενο που περιγράφει το τι θα γίνει και που, μαζί με τις χρήσεις γης, και τους όρους δόμησης, δεν εμπεριέχει αλλαγές ως προς το επίμαχο ζήτημα με τα ύψη των ουρανοξυστών σε σχέση με το αρχικό master plan του επενδυτή. Τα ύψη των έξι ουρανοξυστών έως 200 μέτρα έκαστος από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως και των άλλων κτιρίων, 50-70 μέτρων έκαστο, παραμένουν ως έχουν.
Οχι δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει την απόφαση του ΣτΕ και πότε αυτή θα εκδοθεί, ούτε και να προεξοφλήσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των υπόλοιπων εκρεμμοτήτων, όπως η απομάκρυνση από την έκταση φορέων σαν το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο, όλα μνημονιακά προαπαιτούμενα με καταληκτική προθεσμία τα μέσα του 2018.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό βήμα το οποίο καταδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα, το οποίο ουκ ολίγες φορές με δική της ευθύνη είχε κινδυνέψει να ναυαγήσει.
Οι "γειτονιές" του έργου
Σύμφωνα με το ΠΔ, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το "τέως αεροδρόμιο" (5.249.873,49 τ.μ.), και το "παράκτιο μέτωπο" (758.203 τ.μ.), κάθε μια εκ των οποίων "σπάει" σε πολλές μικρότερες "γειτονιές" που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 περιοχών, οι 6 είναι κατά κύριο λόγο κατοικία.
Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το "τέως αεροδρόμιο", που περιλαμβάνει έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης, και το μητροπολιτικό πάρκο. Κάθε μια από τις επιμέρους περιοχές, έχει και διαφορετική ονομασία. Πρόκειται για τη "γειτονιά τέως ολυμπιακής αεροπορίας" (321.474,73 τ.μ.), τη "δυτική γειτονικά του πάρκου" (555.914 τ.μ.), την "ανατολική γειτονιά του πάρκου" (318.007 τ.μ.), τη "γειτονιά επιχειρηματικού κέντρου λεωφόρου Βουλιαγμένης" (775.284 τ.μ.), τη "γειτονιά του λόφου" (379.744 τ.μ.), τη "γειτονιά των Τραχώνων" (264.735 τ.μ.), τη "γειτονιά τουρισμού-αναψυχής και επιχειρηματικού πάρκου" (634.145 τ.μ.), και το μητροπολιτικό πάρκο (2.000.569 τ.μ.).
Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του "παράκτιου μετώπου", που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγ.Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας. "Σπάει" σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης., και συγκεκριμένα στη "γειτονιά παραλίας Αγ.Κοσμά" (300.383 τ.μ.), στη "γειτονιά μαρίνας Αγ. Κοσμά" (334.855 τ.μ.), και στη "γειτονιά ενυδρείου Αγ. Κοσμά" (122.965 τ.μ.)