Έκρηξη επενδύσεων σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θέτει στον πυρήνα του τη διευκόλυνση των επενδύσεων και καλή διαχείριση συνθέτουν το τοπίο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και χώρας.
Όλα αυτά οδηγούν σε εκτόξευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, του λεγόμενου «real money» στην αγορά με την Ελλάδα να φαίνεται πως μετά από αρκετά χρόνια θα καταγράψει σημαντικούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε πολλούς τομείς αναμένεται να ξεπεράσει το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ΑΕΠ, δηλαδή τα ποσά να προσεγγίσουν τα 100 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πυραμίς με την Πίτσος, η οποία όπως είπε δεν είναι μεγάλης κλίμακας σε αξία αλλά έχει σημαντικό συμβολισμό, καθώς δείχνει πως η χώρα μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα αποβιομηχανοποίησης που τη χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια.
Ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να φέρει ξένες επενδύσεις και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως η νοοτροπία της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει. «Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μας κόστισε 100 δισ. ευρώ, όμως μακροπρόθεσμα θα φέρει περισσότερα χρήματα καθώς η αριστερή νοοτροπία που υπήρχε για πολλά χρόνια είναι στο παρελθόν. Παλιά μου ασκούσαν κριτική γιατί "ξεπουλάμε" το Ελληνικό. Πλέον η κριτική εντοπίζεται στο «γιατί η επένδυση δεν προχωρά γρήγορα». Το εμβόλιο κατά της αριστερής νοοτροπίας είναι πολύ σημαντικό και ισχυρό και όλη η κυβέρνηση εργάζεται για να διευκολύνει τις επενδύσεις. Επενδύσεις που θέλουμε να έχουν κέρδος για τους επενδυτές, καθώς μόνο έτσι θα έρθουν και άλλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ελληνο-αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, αρχικά τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως CEO της Πυραμίς για την Πίτσος. Όπως είπε είναι μια επένδυση χαμηλής αξίας μεν, αλλά υψηλού συμβολισμού δε καθώς εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας. Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για τη χώρα μας, κάτι που οφείλεται στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιέγραψε δε το πλέγμα των μέτρων που θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις, όπως είναι η επιτάχυνση επιστροφής του ΦΠΑ, η μείωση του φόρου στα μερίσματα, η μείωση της φορολογίας και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε πως «ετοιμάζονται να επενδύσουν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς η χώρα επανασυστήνεται, έχει αξιόπιστο πρόσωπο και εμπνέει εμπιστοσύνη. Που είναι και το βασικότερο στοιχείο για να έρθει κάποιος να επενδύσει».
Αυξάνονται οι γερμανικές επενδύσεις
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε πως η Γερμανία είναι ο σημαντικός επενδυτικός εταίρος με το μερίδιο των επενδύσεων στη χώρα να φτάνει το 20,5%. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ προανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους του real estate, του τουρισμού, των υποδομών, των κέντρων καινοτομίας, στα logistics και στην ενέργεια.
Σημείωσε πως το γερμανικό αποτύπωμα στη χώρα αυξάνεται και έφερε ως παράδειγμα τις επενδύσεις της Fraport, της Lidl και της συνεργασίες της ΔΕΗ με την RWE σε επένδυση που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον των Γερμανών για την καινοτομία, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κέντρα καινοτομίας στα Ιωάννινα, που αντικατοπτρίζουν τη νέα φιλοσοφία των Γερμανών για επενδύσεις στην περιφέρεια και όχι στα βασικά αστικά κέντρα.
Αμείωτο το ενδιαφέρον από την Oaktree
Με τη σειρά του ο Σπύρος Σπυρόπουλος, Senior Advisor της Oaktree τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις της εταιρείας και όχι κατ’ ανάγκη στον τουριστικό κλάδο. Όπως είπε υπάρχουν ευκαιρίες, που διερευνά η εταιρεία που λειτουργεί με βάση τα trends της εποχής και όχι κάποιον σχεδιασμό παγιωμένο.
Ο ίδιος ανέφερε πως από το 2012 που επενδύει η εταιρεία στη χώρα μας η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει και οι εισροές ξένων κεφαλαίων αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο παρατήρησε πως απέχει η χώρα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε πως μια καλή διαχείριση των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια και να δοθούν κίνητρα για τις συγχωνεύσεις τους. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, επενδύσεις όπως της Pfizer, της Microsoft και της Tesla δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε κλάδου όπως η γεωργία και τα τρόφιμα.
Πάνω από 100 δισ. ευρώ το σύνολο των επενδύσεων
Από τη μεριά του ο Ιωάννης Αράπογλου, Deputy CEO της Copelouzos τόνισε πως αν προσθέσει κανείς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις που θα γίνουν τότε μαζί αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Τόνισε πως είναι σημαντικό πως η Fraport, στρατηγικός εταίρος της Copelouzos επένδυσε περίπου 1,7 δισ. ευρώ στην αναμόρφωση των αεροδρομίων, κάτι που την καθιστά από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα.
Ο ίδιος σημείωσε πως η σωστή διαχείριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό, νομικό και φορολογικό πλαίσιο διευκολύνουν τους επενδυτές και σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε έναν θετικό κύκλο, κάτι που οφείλεται και στην πολιτική βούληση που φαίνεται πως υπάρχει.
Τέλος, ο Αντώνης Αχιλεούδης, Μanaging Director της Axia και ο Γιώργος Πολίτης CEO της Euroxx σημείωσαν πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης, τόνισαν τη σημασία που έχουν οι ξένες επενδύσεις για τη χώρα και σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών.