Επενδυτική βαθμίδα: Τα ορόσημα και το σενάριο του Αυγούστου

Επενδυτική βαθμίδα: Τα ορόσημα και το σενάριο του Αυγούστου

Τον… χρησμό Στουρνάρα στο Bloomberg - o διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να θέμα μερικών εβδομάδων ή και… ημερών - προσπαθούν να ερμηνεύσουν οι αγορές.

Ο διοικητής της ΤτΕ - ο οποίος παραδίδει σήμερα την έκθεση της νομισματικής πολιτικής στον πρόεδρο της Βουλής ενώ προγραμματίζεται και η πρώτη του συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών - εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο «εθνικός στόχος» μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.

Προς το παρόν, «σημαδεύονται» ημερομηνίες στο ημερολόγιο. Στις 4 Αυγούστου, θα γίνει η πρώτη μετεκλογική αξιολόγηση από τον οίκο Scope. Είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός οίκος (γερμανικός) ο οποίος όμως δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έχει δώσει στην Ελλάδα βαθμίδα μια χαμηλότερη από την επενδυτική ενώ έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να τύχει και αυτός - όπως και οι αμερικανικοί οίκοι - αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δρομολογημένες διαδικασίες - αναγνώριση Scope από ΕΚΤ, αξιολόγηση της Ελλάδας στις 4 Αυγούστου αλλά και βαθμολογία μια ανάσα από την επενδυτική με βάση τα σημερινά δεδομένα - ήταν αρκετές συμπτώσεις για να δώσουν τροφή ερμηνείας των δηλώσεων Σουρνάρα.

«Αναφερόταν στην Scope ο διοικητής;». Είναι πλέον ένα από τα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι. Όμως υπάρχουν και άλλα.

Το θέμα δεν θα μπορούσε παρά να απασχολήσει και την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό. Το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση τοποθετεί χρονικά την αναβάθμιση της χώρας μέσα στο 4ο εξάμηνο.

Πρώτον διότι οι οίκοι θα έχουν ήδη στα χέρια τους και τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεύτερον διότι θα έχει δημοσιευτεί και κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Και τρίτον διότι θα έχει γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ οπότε θα έχει καταστεί σαφές ότι η χώρα θα τηρήσει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις.
Οι ημερομηνίες που έχουν… σημαδευτεί στο ημερολόγιο είναι πολύ συγκεκριμένες:

  1. H DBRS θα δημοσιεύσει την έκθεσή της στις 08 Σεπτεμβρίου. Δεν θα έχουν γίνει ούτε η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ούτε θα έχει κατατεθεί το προσχέδιο του 2024.
  2. Η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου με τον συγκεκριμένο οίκο όμως να διατηρεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Το «τριπλό άλμα» δεν θεωρείται καθόλου πιθανό.
  3. Η 20η Οκτωβρίου, ημέρα αξιολόγησης από την S&P αλλά και η 1η Δεκεμβρίου, ημέρα αξιολόγησης από τον Fitch φαίνεται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καθώς και οι δύο οίκοι, και οι δύο μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, χαρακτηρίζουν θετικό πιστωτικό γεγονός το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το δυσμενές σενάριο μεταθέτει για το 2024 την αναβάθμιση κάτι που θα συμβεί μόνο αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Προς το παρόν, δεν θεωρείται πιθανό η Ελλάδα να επηρεαστεί από κάτι τέτοιο.