Σε επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση της Thomas Cook προσανατολίζεται η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την επιβολή προστίμων αν προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα ή εταιρείες.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council) έχει την αρμοδιότητα να διερευνά και να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που ασκούν λογιστικό έλεγχο σε επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της Thomas Cook, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, τα φώτα της προσοχής στρέφοντας στη EY και την PwC, δύο εκ των τεσσάρων μεγάλων λογιστικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στον Thomas Cook, εξετάζουμε εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έρευνα και επιβολή μέτρων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το FRC.
Την ίδια στιγμή, στελέχη της Thomas Cook που έχουν λάβει περισσότερα από 20 εκατομμύρια στερλίνες τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η εταιρεία ακροβατούσε στην άβυσσο, ίσως βρεθούν επίσης στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών.
Σύμφωνα με την Telegraph, είναι ενδεικτικό ότι ο Πίτερ Φανκχάουσερ, ο διευθύνων σύμβουλος που ανακοίνωσε την κατάρρευση της Thomas Cook, έλαβε 8,3 εκατομμύρια στερλίνες από τότε που πήρε το τιμόνι της εταιρείας το 2014, συμπεριλαμβανομένου μπόνους 2,9 εκατομμυρίων στερλινών το 2015. Αντίστοιχα, οι επικεφαλής οικονομικοί διευθυντές έλαβαν συνδυαστικά περίπου 7 εκατομμύρια στερλίνες από το 2014.