Επανεκκινούν οι πτήσεις από εξωτερικό, χαμηλές οι κρατήσεις, η αγωνία των ξενοδόχων

Επανεκκινούν οι πτήσεις από εξωτερικό, χαμηλές οι κρατήσεις, η αγωνία των ξενοδόχων

Επανεκκινούν από σήμερα οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι αρχικές προσδοκίες για έστω και σταδιακή ανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων, φαίνεται ότι προς ώρας τουλάχιστον διαψεύδονται, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να παραμένουν "μουδιασμένοι". 

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο τεστ αντοχής για τον ελληνικό τουρισμό ξεκινά από σήμερα, οπότε και επανεκκινεί μετά από μηνες, η αεροπορική σύνδεση των αεροδρομιων "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Μακεδονία" με μια σειρά από ξένους προορισμούς, ενώ αίρονται οι περιορισμοί όσον αφορά τις αφίξεις μεταξύ άλλων από χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.  Διατηρείται η απαγόρευση πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA, ενώ πό Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς). Και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Αν και η πρεμιέρα των πτήσεων από ξένες χώρες και οι ανακοινώσεις μεγάλων και εμβληματικών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δίνουν κάποια νότα αισιοδοξίας, εντούτοις ο προβληματισμός στον κλάδο παραμένει ύστερα από τους φόβους για αναζωπύρωση του κορονοϊού διεθνώς, το μπαράζ απαγορεύσεων και κυρίως τα χαμηλά ακόμη επίπεδα κρατήσεων. 

Έτσι, ο πήχης – τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα – κινείται στο 20% έως 25% των περυσινών τουριστικών μεγεθών, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν πολύ πιθανή μια μείωση εισπράξεων κατά 70% έως 80% την τρέχουσα σεζόν συγκριτικά με το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα αισιόδοξο σενάριο, θα ήταν να καταφέρει ο τουρισμός να πετύχει έστω ένα 30% των περυσινών μεγεθών, ποσοστό ικανό για ένα οριακό - break even. 

Στο μέτωπο των ξενοδοχείων πόλεως, αυτά έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους εδώ και δύο εβδομάδες σχεδόν άδεια, καταγράφοντας πληρότητα μόλις 5%, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των δικών τους μονάδων ακόμη και για τα τέλη Ιουλίου, ευελπιστώντας ότι προσεχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα. Στο σύνολό τους άλλωστε οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν το πρώτο δείγμα γραφής από την επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. 

Ο τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ, μολονότι η Ελλάδα πέτυχε την εξαιρετική διαχείριση στην πανδημία παρουσιάζοντας άριστη επιδημιολογική εικόνα, τα πράγματα εξαρτώνται από την κατάσταση που υπάρχει στις μεγάλες τουριστικές αγορές για την χώρα. Ταυτόχρονα χαμηλά βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για τον οδικό τουρισμό ύστερα και από τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε γύρω χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και άλλες των Βαλκανίων. 

Η δύσκολη εξίσωση ρίσκου – οφέλους για το άνοιγμα των μονάδων 

Τα δεδομένα συνεπώς είναι ευμετάβλητα δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία σε σχέση με την εξίσωση ρίσκου - οφέλους για το άνοιγμα των τουριστικών μονάδων, ενώ και οι ενδείξεις κρατήσεων από τα μέτωπα των ανοικτών αγορών δεν είναι και οι καλύτερες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς η ροή είναι πολύ χαμηλή και δεν αρκεί για να ωθήσει πολλούς εξ αυτών σε άνοιγμα των επιχειρήσεών τους. Επίσης στο μέτωπο των αστικών ξενοδοχείων τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Ενδεικτικά τα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Βαλέργας, Director of Human Recourses Manager / T & GDaskalantonakis & Hines Group στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», την οποία διοργάνωσε η TÜVHELLAS (TÜV NORD) πρόσφατα. 

«Η επόμενη ημέρα δεν είναι εύκολη ούτε για τους εργοδότες, ούτε για τους εργαζόμενους. Με την επαναφορά των πτήσεων όμως και το άνοιγμα των συνόρων των Βαλκανικών χωρών εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αρκετές «last minute» κρατήσεις, βοηθώντας τα εποχικά καταλύματα να ανακτήσουν μέρος της ζήτησης», σημείωσε. 

Στα αστικά ωστόσο ξενοδοχεία η ανάκαμψη θα είναι λίγο πιο αργή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Βαλέργα φέτος πρόκειται να ανοίξει περίπου το 60% των εποχικών καταλυμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία στον κλάδο. Επίσης, οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έχουν μείνει κλειστά, παρότι από την 1η Ιουνίου και μετά επιτρέπεται η επαναλειτουργία τους, ενώ και μεγάλο ποσοστό παραθεριστικών ξενοδοχείων πιθανότατα δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αλλά όταν θα έχουν ικανό αριθμό κρατήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ξενοδοχεία πόλης αναμένεται να καταγράψουν απώλειες το λιγότερο κατά 70% σε σχέση με το 2019, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά σε επίπεδο τζίρου ενδέχεται να αγγίξει το 90% συγκριτικά με πέρυσι, με τους επιχειρηματίες σε μία προσπάθεια να μετριάσουν τις απώλειες, να τρενάρουν κατά το δυνατό το άνοιγμα των μονάδων τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, αρκετοί εκ των οποίων τηρούν στάση αναμονής έως ότου επανέλθει σε έναν βαθμό η ζήτηση προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους. «Υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα και στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που μεταθέτουν το άνοιγμα των μονάδων τους για τον Αύγουστο», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Χερσαίες αφίξεις 

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από σήμερα ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία, όμως παραμένουν κλειστά για Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων). Από τις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία. Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό θα επιτραπεί από την 1η Ιουλίου. 

Αναφορικά με τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ.  Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους και οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε περιορισμό μιας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Διαβάστε ακόμα: 

-Τα διεθνή ΜΜΕ καλούν τους τουρίστες στην Ελλάδα