Τον φάκελο «μειώσεις φόρων» ανασύρει το οικονομικό επιτελείο από το συρτάρι, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021 υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση τιθασεύεται εντός του έτους. Μάλιστα το πακέτο των φόρων αναμένεται να εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, ανάσες, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κυρίως την μεσαία τάξη η οποία συνεχίζει να πληρώνει υψηλούς φόρους.
Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι εισφορές κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους, ενώ το φθινόπωρο και ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας δεν αποκλείεται η μείωση να φθάσει τις 2 μονάδες, με το κόστος στον προϋπολογισμό να φθάνει περί τα 300-400 εκατ. ευρώ (για το 2020).
Από το φθινόπωρο όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία» η κυβέρνηση θα δρομολογήσει «πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία». Οι κεντρικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι και προσηλωμένοι στο τρίπτυχο μείωση φόρων – προσέλκυση επενδύσεων- δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.
Ο φάκελος των μειώσεων φόρων
1. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 30% σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, και υπό την πίεση της τρόικας, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
2. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2021 κατά 20% ή 30%. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.
4. Η υγειονομική κρίση βάζει σε πρώτο πλάνο τη στήριξη της μισθωτής εργασίας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό από τον Σεπτέμβριο να μειωθούν οι εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.