Ρευστότητα τρισεκατομμυρίων που είχαν συσσωρεύσει οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αρχίσει να ρέουν προς τους μετόχους, κυρίως μέσω επαναγοράς μετοχών μετά από τη σχετική ξηρασία της περυσινής χρονιάς.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου συνοδεύτηκαν από ανακοινώσεις προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών που θα ανέλθουν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αυτών της Apple και της Alphabet που έκλεψαν την παράσταση.
Η τάση δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ καθώς και στην Ευρώπη η ανάκαμψη των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών είναι εμφανής, όπως αυτών της Maersk, της Unilever και της Carrefour η οποία σχεδιάζει το πρώτο της πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία.
Το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς ανακοινώθηκαν προγράμματα επαναγοράς μετοχών ύψους 360 δισ. δολαρίων έναντι 190 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Νίκο Πανηγυρτζόγλου, strategist της JP Morgan. Στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ οι επαναγορές μετοχών έφτασαν τα 300 δισ. δολάρια από 130 δισ. το περυσινό πρώτο τετράμηνο.
Η δραστηριότητα επαναγοράς μετοχών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020 και μπορεί να προσφέρει στήριξη-κλειδί στις αγορές. Θα μειώσει το συνολικό αριθμό των μετοχών και κατά συνέπεια θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή που με τη σειρά τους θα χαμηλώσουν τους πολλαπλασιαστές κερδών (Ρ/Ε) που παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποτιμήσεις.
Ο δείκτης επαναγοράς μετοχών του S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 22% φέτος, μεγαλύτερη από τα κέρδη 12% που σημείωσε ο ίδιος ο δείκτης.
Οι αναλυτές αποδίδουν την έξαρση των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών στη συσσώρευση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις μετά από τον δανεισμό-ρεκόρ πέρυσι αλλά και στη μείωση των μερισμάτων που διένημαν στους μετόχους.
Συνολικά τα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων του S&P500 και του STOXX 600 αυξήθηκαν κατά 3,0 τρις δολάρια περίπου από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019. Αρα οι επαναγορές μετοχών ακολουθούν την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων.
Στην Ευρώπη, όπου οι εισηγμένες επιχειρήσεις παραδοσιακά έδειχναν προτίμηση στα μερίσματα για να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους τους, αναμένεται στροφή προς τις επαναγορές μετοχών που σε μεγάλο βαθμό πιστώνονται την υπεραπόδοση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μια τέτοια αλλαγή θα ενθαρρύνει τους διεθνείς επενδυτές να ξαναδούν την Ευρώπη με βάση τη νέα εστίαση των επιχειρήσεων σε δραστηριότητες που είναι φιλικές προς τους μετόχους.
Στη Societe Generale οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι επαναγορές μετοχών στην Ευρώπη θα ανέλθουν στα 150 δις ευρώ το 2022 και θα αυξηθούν στα 190 δις ευρώ το 2023. Συγκριτικά το 2019 το σύνολο των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών ανήλθε στα 100 δις.
Σύμφωνα με τον Πανηγυρτζόγλου της JP Morgan, οι επαναγορές μετοχών δεν θα υπερβούν τα ποσά ρεκόρ του 2018 που έφτασαν τα 1,2 τρισ. δολάρια εκτός εάν οι επόμενοι μήνες φέρουν διόρθωση στα χρηματιστήρια. Οι πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές το 2015 και το 2018 είχαν ωθήσει τις εισηγμένες επιχειρήσεις να επαναγοράσουν μετοχές τους σε φτηνά επίπεδα αποτιμήσεων.
Οι επαναγορές μετοχών συνήθως ανακάμπτουν γρηγορότερα από ότι τα μερίσματα μετά από κρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της I/B/E/S τα μερίσματα στις ΗΠΑ θα έχουν πλήρως ανακάμψει την επόμενη χρονιά ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν τα 276 δισ. δολάρια, ποσό που θα είναι κατά 40 δισ. δολάρια χαμηλότερο από την προ πανδημίας κορυφή.