Ο ρόλος του ΕΕΑ, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη εποχή, είναι να βοηθήσει έστω και μια επιχείρηση στην Ελλάδα να αυξήσει το αποτέλεσμά της, να δημιουργήσει έστω και μια θέση εργασίας παραπάνω, να εισφέρει στα Δημόσια έσοδα έστω και ένα ευρώ παραπάνω, αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
«Πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μία οικονομία που μαστίζεται εδώ και χρόνια από ύφεση; Μοναδικός τρόπος είναι η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς την εξωστρέφεια, προς την αύξηση των εξαγωγών. Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα τους προς νέες και κυρίως μεγάλες αγορές. Εννοείται ότι μία από αυτές είναι η Κίνα. Γι αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε στην Ελλάδα την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στο κόσμο, την Alibaba. Τα μεγέθη κυριολεκτικά ζαλίζουν, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ξεκάθαρα και τη μεγάλη αλλαγή σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, δηλαδή τη ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το εγχείρημα μας δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε οργανωμένο σχέδιο και μία σειρά επαφών τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να καταφέρουμε να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση μας από μία εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις 500 δισ. δολάρια και προσδοκία σε λίγα χρόνια να κάνει πωλήσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό και μόνο του σημαίνει πολλά, καθώς σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζεται η ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες να αποκτήσουν απευθείας επαφή με την Alibaba.
Και βέβαια δεν ανοίγεται ''παράθυρο'' μόνο για αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, αλλά και για δυνατότητα τόνωσης του ελληνικού τουρισμού. Και αυτό γιατί η Alibaba είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας ALITRIP που διαθέτει υπηρεσίες τουρισμού στους Κινέζους, προσφέροντας αεροπορικά ταξίδια, πακέτα διακοπών κλπ για το εσωτερικό της Κίνας και για το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της πλατφόρμας Alitrip το 2015 ταξίδεψαν 50.000.000 Κινέζοι. Είναι κατανοητό νομίζω πόση σημασία έχει για τον τουρισμό μας η προσέλκυση έστω και ενός μικρού ποσοστού κινέζων επισκεπτών, από αυτό το τεράστιο νούμερο. Για να γίνει όμως ακόμα πιο ξεκάθαρο το πόσο σημαντική είναι η δραστηριότητα της Alibaba στο παγκόσμιο εμπόριο, αρκεί να αναφέρω ότι ήδη στην Ιταλία έχουν ανοίξει 100 ηλεκτρονικά καταστήματα και στην Ισπανία 30 και αυξάνουν. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να μπει στην αγορά της Κίνας μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και ιδίως της Alibaba, άρα εκτιμώ ότι κάτι θα γνωρίζουν όλοι τους.
Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, λοιπόν, το γεγονός ότι στις 13/9 σε ειδική εκδήλωση θα ενημερωθούν από τον κινεζικό ''κολοσσό'' σχεδόν 60 επιχειρηματικοί φορείς από όλη την Ελλάδα και από όλους τους κλάδους (επιμελητήρια, σύνδεσμοι εξαγωγέων, κοινωνικοί εταίροι κλπ) με στόχο να είναι αυτοί που θα διαδώσουν στα μέλη τους τις νέες δυνατότητες. Και φυσικά στις 14/9 στο Χιλτον θα παραβρεθούν εκατοντάδες άνθρωποι των εξαγωγών και του Τουρισμού που θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ευκαιρίες που αποκτά η ελληνική επιχειρηματικότητα και θα έχουν την δυνατότητα για B2B συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Alibaba. Πάντως το ενδιαφέρον ελλήνων επιχειρηματιών για αυτή την εκδήλωση είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μέχρι αυτή την στιγμή περίπου 650 επιχειρηματίες έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Εμείς σαν ΕΕΑ κάνουμε το χρέος μας, στην δοθείσα ευκαιρία. Η συνέχεια ανήκει στους ειδικούς ανά κλάδο. Δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουμε εδώ. Υπάρχουν ακόμα πολλά σχέδια δράσης του Επιμελητηρίου μας για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος και πολλές πρωτοβουλίες που θα λάβουμε στο άμεσο μέλλον. Για ορισμένες από αυτές αλλά και για τις θέσεις του ΕΕΑ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να στηριχθεί ο Έλληνας μικρομεσαίος, ενημερώσαμε χθες και τον Πρωθυπουργό της χώρας, σε συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μας και θέλω να πιστεύω ότι μπορεί, έστω και την ύστατη ώρα, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Μοναδικός τρόπος για να ανορθωθεί η οικονομία μας, να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία, είναι μόνο η συσπείρωση όλων των δυνάμεων και η υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ