Η κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ έχει προβλεφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη θύελλα που ξεσήκωσε η ανάληψη ποσού 370 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του έτους.
Το υπουργείο κάνει λόγο για παραπληροφόρηση που στόχο έχει την πρόκληση κλίματος φόβου, πανικού και δυσαρέσκειας στην ελληνική κοινωνία με στόχο την αποσταθεροποίηση.Μάλιστα αναφέρει ότι χρήση του λογαριασμού έγινε πρώτη φορά από τη ΝΔ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι:
Η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων.
Και παραθέτει στοιχεία για τον λογαριασμό.
Α) Στις 30/09/2015: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δις εκ των οποίων 2,389 δις ήταν στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ
Β)Σήμερα: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δις ευρώ εκ των οποίων 2,971 δις ευρώ είναι στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ.
Αναφορικά δε με τα δημοσιεύματα για την διάθεση ποσών από τους λογαριασμούς αλληλεγγύης για κάλυψη ελλειμμάτων επισημαίνουμε τα εξής:
Α) Η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011.
Β) Από το ΜΠΔΣ 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπεται ότι διατίθενται κατ' έτος μέχρι και 400 εκ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ.
Απέναντι σε όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την κοινωνική ασφάλιση και απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίησή της, επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οικοδομήσει ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.