Στην ανοδική πορεία του αλουμινίου, τη μηδενική έκθεσης στη Τουρκία, και τις ενεργειακές επενδύσεις που η εταιρεία δρομολογεί, αποδίδει η αγορά τις αντιστάσεις που επιδεικνύει η Μυτιληναίος στο εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Σε μια στιγμή έντονης διεθνούς ανησυχίας για τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας, η θέση της Μυτιληναίος εμφανίζεται ενισχυμένη, τόσο λόγω της θετικής χρηματιστηριακής πορείας των μετάλλων, καθώς και λόγω των σχεδιασμών της για δυο μεγάλες επενδύσεις. Της μονάδας παραγωγής ρεύματος, με καύσιμο φυσικό αέριο, ύψους 330 εκατ. ευρώ, καθώς και του επενδυτικού σχεδίου για τη νέα μονάδα παραγωγής αλουμίνας, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία διατηρεί σαφή πλεονεκτική θέση έναντι των μονάδων παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το λιγνίτη, αφού οι τιμές δικαιωμάτων CO2 έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Χθες, είχαν φτάσει στα 18,55 ευρώ ο τόνος, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν προσεγγίσει τα 30 ευρώ.
Στα συν της ελληνικής εταιρείας λειτουργεί επίσης η μηδενική της έκθεση στην αγορά της Τουρκίας, η άνοδος του δολαρίου, και φυσικά η ανοδική τροχιά των βασικών μετάλλων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Εκμεταλλευόμενα την αισιοδοξία που υπάρχει στις αγορές ενόψει του καινούργιου γύρου συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, η τιμή του αλουμινίου ανήλθε χθες και στα 2.071,25 δολάρια ο τόνος.
Εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν και σχετικά με την αίτηση που έχει καταθέσει η εταιρεία στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ρεύματος από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών, η έγκριση της αίτησης έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται.
Επενδύσεις με καύσιμο το φυσικό αέριο θεωρούνται κρίσιμες για την απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης, και μια σειρά χωρών, όπως Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ολλανδία, κινούνται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Εχουν θέσει ως στόχο την επίσπευση χρονικά της απόσυρσης ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων, και στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Κι αυτό καθώς οι τελευταίες είναι γρήγορες μονάδες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, και να αντικαταστήσουν τις ΑΠΕ, όταν εκείνες λόγω έλλειψης ανέμου και ήλιου, δεν μπορούν να παράξουν ενέργεια.