Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία καλεί την ΕΕ «να βρει την πολιτική βούληση» να την κάνει... εταίρο

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία καλεί την ΕΕ «να βρει την πολιτική βούληση» να την κάνει... εταίρο

Ο πρεσβευτής του Κρεμλίνου στην ΕΕ κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και να βρει την πολιτική βούληση να την κάνει.... εταίρο, αν θέλει να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για κρίση με πολιτικά αίτια, αποδίδοντάς την στην ελεύθερη αγορά. Κάλεσε παράλληλα, σε επιστροφή στις συμβάσεις.

Αναλυτικά, ο πρεσβευτής του Κρεμλίνου στην ΕΕ κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, αν θέλει να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Ρωσία δεν είχε τίποτε να κάνει για να προλάβει το πρόσφατο άλμα στις τιμές.

Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι περιμένει πως η υπό κρατικό έλεγχο Gazprom, η οποία διαχειρίζεται το 35% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί άμεσα στις οδηγίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και να προσαρμόσει την παραγωγή της. 

Οι οδηγίες του Πούτιν

 

Η δράση, η οποία θα συμβάλλει στο να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών χονδρικής, πιθανόν θα έρθει συντομότερα, ανέφερε. Ο Πούτιν «συμβούλευσε την Gazprom να είναι πιο ευέλικτη. Και κάτι με κάνει να πιστεύω ότι η Gazprom θα ανταποκριθεί», ανέφερε ο Τσιζόφ στους Financial Times.

«Η ουσία του θέματος είναι ζήτημα φρασεολογίας. Κάνε τον αντίπαλο εταίρο και τα πράγματα επιλύονται πιο εύκολα... Όταν η ΕΕ βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού να μας βρουν».

Σε ιστορικά ρεκόρ οι τιμές 

 

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ τις προηγούμενες μέρες, αυξάνοντας τους φόβους για χειμερινή κρίση καυσίμων και θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Τσιζόφ επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να αυξηθούν οι τιμές. «Αυτό δεν προάγει τη σταθερότητα. Ο κόσμος θα αρχίσει να ψάχνει, να γυρίσει πίσω στον άνθρακα, το οποίο κάνουν ήδη μερικοί».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, όπως και η απροθυμία των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας να πληρώσουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. «Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν τεχνητά δημιουργηθεί. Πρωτίστως για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε.

Προτείνουν επιστροφή στις συμβάσεις

 

Ο Τσιζόφ ανέφερε επίσης ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ που αναγκάζουν την Gazprom να προμηθεύει ποσοστό φυσικού αερίου στην Ευρώπη με όρους ελεύθερης αγοράς, και όχι μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, τις οποίες οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανταγωνιστικές.

«Τα μακροχρόνια συμβόλαια... παρείχαν ασφάλεια εφοδιασμού και σταθερότητα όγκων και τιμών. Κατόπιν ήρθε αυτή η ιδέα, που προέρχεται από τις Βρυξέλλες, ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζουμε ότι οι κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι βοηθητικοί σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι χρήσιμοι σε άλλες. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και όντως άλλαξαν».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των Ευρωπαίων πελατών σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμηθειών, αλλά ήταν επιφυλακτική να διαθέσει πρόσθετους όγκους στην αγορά άμεσης παράδοσης, αντί να προμηθεύει τις εγχώριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

«Η ΕΕ υποτιμά τον ρόλο του φυσικού αερίου»

 

Ο Τσιζόφ ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες καθυστερούσαν τις επιπλέον αγορές με την ελπίδα ότι οι τιμές θα πέσουν.

«Αν οι τιμές κυμαίνονται ελεύθερα στην αγορά, φυσικά και οποιαδήποτε εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη θα σκεφτεί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να παραγγείλει πρόσθετους όγκους. Οι σοβαροί αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει... Έχουν τους δικούς τους υπολογισμούς», σημείωσε.

Αλλά ο Τσιζόφ είπε ότι πιστεύει πως η Κομισιόν, της οποίας η εμβληματική πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, «υποτιμά τον μελλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου» ως ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας.

Διδάγματα από το σοκ - Στην αγκαλιά του Πούτιν ή στο χάος;

Ο «ψυχρός πόλεμος» για το αέριο και η δήλωση Πούτιν που έριξε τις τιμές

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο