Ενεργειακές εμπλοκές στη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα

Ενεργειακές εμπλοκές στη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε πολιτικό θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, ενώ την ίδια στιγμή, δεν έχει επιτευχθεί καμία σύγκλιση σε τρία ενεργειακά προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα να απειλείται η οριστική συμφωνία.

Αλλά εκεί που έχει προκύψει η σοβαρότερη εμπλοκή είναι στο ΔΕΣΦΑ με τους θεσμούς να ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στο Μαξίμου να παρέμβει προκειμένου να αποφευχθεί το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης, που εκτός από εισπρακτικές, έχει και έντονες πολιτικές διαστάσεις.

Δείγμα αυτών ακριβώς των διαστάσεων είναι το ραντεβού που ζητούν οι Αζέροι με τον Πρωθυπουργό "και μόνο με αυτόν", όπως ανέφερε χθες πηγή της SOCAR στο κρατικό πρακτορείο της χώρας APA, απαντώντας προφανώς στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να τους παραπέμπει στον… υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη.

Την ίδια στιγμή και τρεις εβδομάδες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου που αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης, υπάρχει εμπλοκή σε τρία ενεργειακά θέματα :

- Το θέμα του Gas Release

Πρόκειται για τις προς δημοπράτηση ποσότητες από τη ΔΕΠΑ προς τη βιομηχανία όπου οι θεσμοί πιέζουν στο διπλασιασμό τους, από 10% σε 205, προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο της αγοράς.

- Μηδενισμός ελλείμματος Λογαριασμού ΑΠΕ

Το θέμα του υποχρεωτικού μηδενισμού του ελλείμματος για τις ΑΠΕ, όπου οι θεσμοί πιέζουν να καλυφθεί νωρίτερα από το τέλος του 2017, μέσω αύξησης του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Ταρίφες φυσικού αερίου

Το θέμα με τον καθορισμό των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ τόσο για τη διανομή, όσο και για τη μεταφορά (ΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ), το οποίο χειρίζεται η ΡΑΕ.

Αν και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα ενεργειακά θα περιλαμβάνει μόνο το σχέδιο για τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (γνωστό ως target model). Τα υπόλοιπα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα δεν απαιτούν νομοθέτηση, παρά καλύπτονται με αποφάσεις, για τις οποίες όμως τελική συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει ακόμη επέλθει.

«Ζητάμε συνάντηση με Τσίπρα και μόνο με αυτόν»

Αν η επίλυση των παραπάνω είναι θέμα χρόνου, στο ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση φλερτάρει με σοβαρή εμπλοκή.

"Ζητάμε απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα, κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει την παρουσία της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ενός μεγάλου επενδυτή", ανέφερε στο πρακτορείο η ίδια πηγή. Στο ίδιο άρθρο οι Αζέροι φέρονται να θέτουν ξανά με επιτακτικό τρόπο μείωση του τιμήματος, υποστηρίζοντας ότι μετά τον περίφημο περιορισμό της περιουσιακής βάσης της εταιρείας, «έχει απομειωθεί κατά 40%-50% η αξία της». Αλλά μείωση τιμήματος δεν μπορεί να γίνει. Αυτό θα σήμαινε αλλαγή όρων του διαγωνισμού, και άρα ακύρωσή του, με την ελληνική πλευρά να αναζητά εναγωνίως διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να κρατήσει «ζωντανό» το ενδιαφέρον των Αζέρων όσο και των Ιταλών (SNAM) που φέρονται διατεθειμένοι να μπουν στο ντιλ, αλλά μόνο μαζί με τη SOCAR.

Στο ελληνικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι τυχόν ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης θα σηματοδοτήσει σοβαρή εμπλοκή με τους θεσμούς, καθώς η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Μάιου. Στη κυβέρνηση γνωρίζουν πως αν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξουν επιπλοκές ευρύτερα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και τα 188 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 31%, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλη πηγή. Στο τραπέζι ακούγεται πως θα μπορούσε σαν εναλλακτική να μπει γρηγορότερα μπροστά ακόμη και η πώληση του 17% της ΔΕΗ.