Ενδείξεις για ένα μεγάλο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια και είναι ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.
Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων. Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δεύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.
Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Ζορ στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς , όπου και έχουν τοποθετηθεί μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Exxon Mobil, η Total, και η Repsol. Σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει πίστα στους υδρογονάνθρακες, καθώς παύει να είναι η μοναδική χώρα της περιοχής χωρίς διαπιστωμένα κοιτάσματα, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε Ισραήλ, Κύπρο, και Αίγυπτο.
Σημειωτέον ότι όταν το 2016, η ExxonMobil αναλάμβανε την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 στην Κύπρο, τότε κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας δήλωνε ότι ένας κολοσσός όπως η ExxonMobil δε χάνει τον καιρό της σε μικρά κοιτάσματα. Προφανώς τα στοιχεία των ερευνών νορβηγικής της PGS ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα κρύβει σημαντικού μεγέθους εμπορεύσιμα κοιτάσματα, γι' αυτό και δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 2 θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη. Τις συμβάσεις αυτές που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρώθηκαν πρόσφατα στην Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα Ζορ, που είχε ανακαλυφθεί από την ιταλική Eni το 2015, και με το οποίο φαίνεται ότι η γεωλογική τομή ”Τάλως”, έχει ανάλογα χαρακτηριστικά, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Αν. Μεσόγειο με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η ανακάλυψή του είχε αλλάξει τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή, φέρνοντας την ΑνΜεσόγειο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.