Το ΔΝΤ καλωσόρισε το δεύτερο εξάμηνο στην επικαιροποιημένη έκδοση του «World Economic Outlook» με μια καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων του για την ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα βυθιστεί φέτος σε ύφεση όχι 7,5%, αλλά 10,2%, για να ανακάμψει μερικώς κατά 6% το 2021.
Για την παγκόσμια ύφεση οι προβλέψεις πλέον κυμαίνονται γύρω στο 4,9% ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι της τάξης πέριξ του 5,4%.
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει την έκθεση του ΔΝΤ για να κατανοήσει ότι η πανδημία έπληξε πιο βίαια την οικονομία απ’ ότι αρχικά εκτιμήθηκε και η ανάκαμψη –προσοχή της οικονομίας όχι των αγορών- απέχει από το πολυπόθητο σχήμα V.
Αρκεί κανείς να δει τα στοιχεία της κατανάλωσης, η οποία κάθε άλλο παρά έχει επιστρέψει στα προ-Covid-19 εποχή, με τις εταιρείες λιανικής να προχωράνε η μια μετά την άλλη σε αναπροσαρμογή του δικτύου πωλήσεων τους.
Μετά την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής, τον όμιλο Inditex, που περιλαμβάνει τα Ζara και άλλα γνωστά brands, άλλη μια διεθνής αλυσίδα λιανικής, η σουηδική Η&Μ εμφάνισε μετά από 10 χρόνια το πρώτο ζημιογόνο τρίμηνό της, με τις προ φόρων ζημιές να αγγίζουν τις 6,48 δισ. κορώνες ή 700 εκατ. δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο η πτώση των πωλήσεων έχει μετριαστεί στο 25% η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περισσότερα καταστήματα της, με στόχο η καθαρή μείωση στον αριθμό των καταστημάτων να διαμορφωθεί σε 40.
Επιπλέον, η αλυσίδα λιανικής προετοιμάζει την έκδοση ομολόγων με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής της.
Η H&M θα είναι μια από τις πολλές εταιρείες που θα προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις, ενώ πέραν των εταιρικών εκδόσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα χαρακτηριστεί από ένα κύμα κυβερνητικών εκδόσεων, αρχής γενομένης σύμφωνα με το Βloomberg από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βλέπετε, η κάλυψη του κόστους των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθούν.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το ύψος των νέων τίτλων που θα βγουν το τρίτο τρίμηνο θ’ ανέλθει σε τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ, ενώ οι βρετανικές εκδόσεις θ’ανέλθουν στα 145,14 δισ. ευρώ.
Στη μάχη της ρευστότητας ένα από τα μεγαλύτερα όπλα είναι το πρόγραμμα TLTROs της ΕΚΤ –ήτοι οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης- ύψους 1,57 τρισ. ευρώ. Επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών -να χρηματοδοτήσουν τους ισολογισμούς τους προκειμένου να χορηγήσουν νέα φθηνά δάνεια και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις αυτή την δύσκολη λόγω της πανδημίας περίοδο.
Υπενθυμίζουμε ότι από το πακέτο αυτό, μισό τρισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε Ιταλία και Ισπανία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση, ενώ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας αναλογικά θα λάβουν ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα με αυτήν την τόσο σημαντική πηγή χρηματοδότησης βέβαια είναι το εξής: Πόσες επιχειρήσεις θα αποφασίσουν να προσπαθήσουν να μείνουν ζωντανές χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πόσες θα αποφασίσουν να κατεβάσουν τα ρολά;
Η κατανάλωση του δεύτερου εξαμήνου θα κρίνει πολλά και δεδομένου ότι είναι σε άμεση εξάρτηση με την πορεία της πανδημίας, η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας δεν είναι πολύ μεγάλα.
Η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα να μας φέρει πολύ πιο γρήγορα αντιμέτωπους με το δεύτερο επιδημικό κύμα και αυτό με τη σειρά του θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ακροθαλασσιά λίγο πριν το τσουνάμι, όπως είναι οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και όχι μόνο.
Τα νούμερα ήδη είναι αμείλικτα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Αερομεταφορών -BDL-από το σύνολο των γερμανικών αεροδρομίων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο μόλις το 27% των πτήσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν το 4% των πτήσεων, τον Μάιο το 6%, τον Ιούνιο το 14%, ενώ για τον Αύγουστο αναμένεται μια ελαφρά μόλις αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας από τα επίπεδα του Ιουλίου, και με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί εξάπλωσης της νόσου Covid-19 θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα.
Πόσες όμως είναι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο σενάριο, από τη στιγμή που τα δύσκολα με την εξάπλωση του SARS-CoV-2 είναι μπροστά μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;
Στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες επαναφέρουν τα μέτρα πριν καν αρθούν, με τον υπουργό Υγείας να προειδοποιεί ότι «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και το παράθυρο ευκαιρίας για να την ελέγξουμε κλείνει».
Η Λατινική Αμερική συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα, ενώ και στην Ευρώπη έχουμε εστίες αναζωπύρωσης, με τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστούν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να φλερτάρουν επικίνδυνα με ένα δεύτερο επιδημικό κύμα.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας -R0- στη Γερμανία βρίσκεται ήδη στο 2,76, ενώ το σύνολο των νέων ημερήσιων κρουσμάτων αυξήθηκε αξιοσημείωτα στην Πορτογαλία, με τους πολίτες στα βόρεια προάστια της Λισαβόνας να παραμένουν ξανά έγκλειστοι εντός της οικίας τους.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η μικρή βελτίωση που παρουσίασαν τα macro εντός του Ιουνίου, ως αντανάκλαση της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, πιθανότατα να αποδειχθεί μια μικρή παρένθεση. Δυστυχώς όμως μια τέτοια εξέλιξη θα μας φέρει αντιμέτωπους με όλο και περισσότερες ειδήσεις πτωχεύσεων, αύξησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων κ.ο.κ. που θα ανατροφοδοτούν το σπιράλ της ύφεσης.
Το τεχνικό ζητούμενο της εβδομάδος
Μπορεί οι αγορές να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένες με το οικονομικό γίγνεσθαι, όμως όπως αναδείξαμε και την προηγούμενη εβδομάδα η μητέρα των αγορών μια κούραση στο ωριαίο έχει αρχίσει να την δείχνει, ενώ απέτυχε να δώσει δύο εβδομάδες τώρα κλείσιμο άνωθεν των 3120 μονάδων.
Το τεχνικό ζητούμενο λοιπόν και της τρέχουσας εβδομάδας παραμένει η απομάκρυνση από τις 3156 μονάδες και η διακράτηση της ζώνης 3015-3040 μονάδων ως «κόρη οφθαλμού». Καθοδική διάτρηση του κάτω άκρου της ζώνης θα μας οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες καθοδικής διάσπασης αυτή τη φορά των 2940 μονάδων, Fed επιτρέποντος φυσικά.
Ή μήπως αυτή τη φορά όχι;
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
.