Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια της ΔΕΗ

Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στη πρίζα για τα μάτια της ΔΕΗ, μπαίνει από εβδομάδα η Λαϊκή Ενότητα, παίζοντας το παιχνίδι που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο, εκείνο της μάχης του δρόμου.

Σε αυτό τον συριζαικό εμφύλιο, στελέχη υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα έξω από το ξενοδοχείο Royal Olympic όπου προγραμματίζεται να γίνει η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και την εν συνεχεία πώληση ποσοστού του έως 24%.

Εισβολή στο ξενοδοχείο και διακοπή της συνέλευσης δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν, αφήνουν όπως λένε, τη δουλειά αυτή στη ΓΕΝΟΠ, που άλλωστε είχε εμποδίσει τη σχετική απόφαση, διακόπτωντας τη προηγούμενη συνέλευση της 30ης Ιουνίου.

Σε ένα πεδίο που ο ίδιος ο Λαφαζάνης θεωρεί προνομιακό ως πρώην υπουργός Ενέργειας, πόσο μάλλον όταν επί των ημερών του είχε παγώσει κάθε διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ, θα αναμετρηθεί από εβδομάδα με τους πρώην συντρόφους του, θυμίζοντας ξανά τις πρώτες ημέρες του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια εποχή πέρυσι το καλοκαίρι.

Στην αντίπερα όχθη, έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της γενικής συνέλευσης της Δευτέρας, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος μη τυχόν τα πράγματα οδηγηθούν σε σημείο δίχως επιστροφή.

Αν ούτε τη Δευτέρα λάβει τελικά η ΔΕΗ απόφαση, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης θα δει τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του 100% του ΑΔΜΗΕ να έρχεται λίγο ακόμη πιο κοντά, καθώς το Μνημόνιο είναι σαφέστατο πάνω στο θέμα.

Το αυτό ισχύει για τη διοίκηση Παναγιωτάκη της ΔΕΗ, αλλά και για τη ΓΕΝΟΠ. Αφενός το συνδικάτο δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, εξ ου και θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου η συνέλευση να μην πάρει απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Αφετέρου όμως γνωρίζει πως αν δεν περπατήσει το σχέδιο της απόσχισης, θα πάμε σε 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ, και το θέμα είναι μη τυχόν του μείνει η "ρετσινιά" της πολιτικής ευθύνης, πως ήταν εκείνο που με τη στάση του άνοιξε το δρόμο.

Τι λέει το Μνημόνιο για τον ΑΔΜΗΕ ; "Αν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει ως τον Οκτώβριο να ανακοινώσει τον στρατηγικό επενδυτή για το 20%-24%, τότε πρέπει να ανακοινώσει την ημερομηνία υποβολής προσφορών για την αγορά του 100% του ΑΔΜΗΕ". Αλλά για να τηρηθούν τα ούτως ή άλλως σφιχτά αυτά χρονοδιαγράμματα, έπρεπε έως τις 30 Ιουνίου η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να είχε εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την εν συνεχεία πώληση του 20%-24%, προκειμένου αρχές Ιουλίου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Επομένως ; Επομένως, αν και σε αυτή τη φάση δεν ομολογείται από κανένα, ο ενδόμυχος φόβος είναι μην συμβεί το απευφκταίο. Εξ'' ου και παρασκηνιακά, όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες συζητούν με όλους (υπουργείο, ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ). Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Π. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τη ΓΕΝΟΠ σε μια προσπάθεια να πείσει το συνδικάτο να αλλάξει γνώμη. Έστω και πλαγίως τα τελευταία 24ωρα, οι ΓΕΝΟΠίτες, λένε ότι δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη για ένα πιθανό ναυάγιο του σχεδίου που εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων. Το πιθανότερο είναι ότι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό πως δεν κινδυνεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ από την πώληση μειοψηφικού του ποσοστού. Από την άλλη πάλι, η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του απλού παρατηρητή στις εξελίξεις, και οι φωνές να παρεμποδιστεί ξανά η γενική συνέλευση είναι πολλές. Τα πνεύματα άλλωστε έχουν οξυνθεί περαιτέρω μετά και την αποκάλυψη ότι εκτός του ΑΔΜΗΕ, οδεύει προς το νέο υπερ-Ταμείο και το 34% της ΔΕΗ (χώρια το 17% της ΔΕΗ που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ).