Έχοντας μακρά ιστορία στο χώρο των εξορύξεων, η Eldorado Gold ανέκαθεν έβλεπε ολιστικά και διευρυμένα την παρουσία της σε έναν τόπο και την κοινωνία που την φιλοξενεί. Έτσι γίνεται και στη Χαλκιδική. Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας στη ΒΑ Χαλκιδική, η θυγατρική της εταιρεία Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαχρονικά στην ουσιαστική συνεργασία με τους γείτονές της, εφαρμόζοντας στην πράξη το όραμα και την πάγια κουλτούρα της για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Στην πράξη, η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, προβάλλοντας την κληρονομιά της μεταλλείας και ενισχύοντας περαιτέρω υφιστάμενες οικονομικές πηγές, όπως ο τουρισμός, και καλλιεργώντας το έδαφος ώστε να ευημερούν παράλληλες με την μεταλλευτική οικονομίες.
Η εταιρεία συνεχίζει μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, εξελίσσοντάς την σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία. Πάγια πεποίθησή της είναι πως η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να αναδείξει τον ορυκτό πλούτο σε πρώτη ύλη για ένα καλύτερο αύριο.
Ισχυρότατο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει ισχυρότατο οικονομικό αποτύπωμα για την Εθνική Οικονομία, αλλά και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής μέσω των πολυάριθμων θέσεων εργασίας που προσφέρει.
Έως τώρα, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, έχοντας αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, 348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα και 892 εκατ. σε Έλληνες προμηθευτές. Επίσης, έχει προσφέρει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.
Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών - τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται αμφότερα σε φάση παραγωγής - καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.
Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα – πίνακας
-1.650 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι εννέα στους δέκα προέρχονται από το Δήμο Αριστοτέλη
-1 δισ. ευρώ επένδυση
-375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος
-747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές
-348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα
-892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές
-130 εκατ. σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές
-22 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον.
- Δράσεις για την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό
Η ανάγκη να προχωρήσει η επένδυση στην πλήρη ανάπτυξή της
Σήμερα, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πλανήτη και την χώρα μας εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι μεγάλες επενδύσεις - και δη οι απευθείας ξένες επενδύσεις που εισάγουν καινούρια κεφάλαια στην χώρα - έρχονται περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο ως απόλυτη ανάγκη.
Η πανδημία ανέδειξε, επιπλέον, την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση.
Ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.