To ελληνικό επιχειρείν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα

To ελληνικό επιχειρείν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα

Μπροστά σε μια νέα εντελώς άγνωστη πραγματικότητα έχει εισέλθει πλέον η ελληνική επιχειρηματικότητα, μετά την καθολική απαγόρευση των εμπορικών καταστημάτων πλην των σούπερ μάρκετ, αλλά και μετά την εφαρμογή – για πρώτη φορά στην ιστορία – τόσο διευρυμένης χρήσης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, για εργασία από το σπίτι.

Η τηλεργασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα και μένει να δούμε πως θα περπατήσει στην πράξη, ενώ ήδη εκατοντάδες είναι οι εταιρείες που εφαρμόζουν – όπου είναι εφικτό – την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών, ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησης.

Για χιλιάδες επιχειρήσεις, ωστόσο, η καραντίνα που έχει επιβληθεί σημαίνει ελαχιστοποίηση ή και παύση εργασιών, με απώλειες που δύσκολα θα αναπληρωθούν.

Οι μεγάλες εισηγμένες μπαίνουν η μια μετά την άλλη σε μια νέα πραγματικότητα, είτε λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, είτε λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων τους και της διακοπής δραστηριοτήτων. Το τελευταίο, είχε άμεση αντανάκλαση χθες στο ταμπλό του Χ.Α. όπου είδαμε εμπορικές εταιρείες καθώς και εταιρείες στοιχημάτων, να δέχονται τις σημαντικότερες πιέσεις σε όλη την αγορά.

Ο ΟΠΑΠ, που υποχρεώνεται σε κλείσιμο όλων των πρακτορείων του ανά την Ελλάδα οδηγήθηκε σε πτώση 22,64% (τη μεγαλύτερη που έχει καταγράψει από το 2001 που βρίσκεται στο ταμπλό), διακινώντας όγκο 1,33 εκατ. τεμάχια, με κλείσιμο στα 5,86 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1999 που εισήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. κατέγραψε και η μετοχή της Πλαίσιο Computers χάνοντας 20%, εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα από το κλείσιμο των καταστημάτων.

Μεγάλο το πλήγμα και για τη Jumbo που μολονότι έχει επεκταθεί στο εξωτερικό, εντούτοις η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα της, δεδομένα ότι τα 52 από τα 79 της καταστήματα βρίσκονται στη χώρα και από σήμερα θα είναι κλειστά.

Η μετοχή χθες έφτασε να υποχωρεί έως 20,29% πέφτοντας στο χαμηλό των 10,06 ευρώ, ενώ στο τέλος μάζεψε το ήμισυ των απωλειών κλείνοντας στα 11,40 ευρώ με πτώση 9,67%.

Αναλόγως με το πόσο θα κρατήσει αυτό το αναγκαστικό «λουκέτο» για λόγους δημόσιας υγείας, θα είναι και οι απώλειες σε έσοδα τόσο για τους τρεις ομίλους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, όσο και για όλες τις εταιρείες – αλυσίδες, είτε εισηγμένες είτε όχι, πλην των τροφίμων που παραμένουν ανοικτά, αλλά θα δεχτούν πλήγμα λόγω του πλαφόν στον αριθμό των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτόγνωρες είναι οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή – leader του Χ.Α. η Coca Cola HBC, δεδομένου ότι η γενικευμένη καραντίνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται αλλά και το τεράστιο χτύπημα στον τουρισμό (Ελλάδα και διεθνώς) θα φέρει τεράστιο πλήγμα στις πωλήσεις.

Η μετοχή της Coca Cola HBC χθες έφτασε να υποχωρεί 20,92% πέφτοντας στα 16,63 ευρώ, ενώ έκλεισε με απώλειες 16,93% στα 17,47 ευρώ! Κίνηση που ήρθε μετά το άδειασμα κατά 15,07% της περασμένης Πέμπτης, ενώ μόνο στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις έχει απώλειες 41,40%, συμπεριφορά ανήκουστη, για μια από τις δύο – τρεις πιο συντηρητικές και σταθερές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία 20ετία.

Μεγάλο είναι το πλήγμα στην Aegean Airlines που χθες υποχώρησε κατά 16,67% ενώ από τα υψηλά του Γενάρη χάνει 56%, με φόντο τις δυσμενέστατες εξελίξεις στις αερομεταφορές. Μεγάλη έκθεση στον τουρισμό έχει και η Autohellas, που χθες υποχώρησε κατά 16,92%, χάνοντας μάλιστα 52% από τις 20 Φεβρουαρίου και σε μόλις 16 συνεδριάσεις!

Σε νέα χαμηλά 4ετίας το Χ.Α. στην πιο γρήγορη πτώση της ιστορίας

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με το διεθνές κλίμα να παραπέμπει σε συνθήκες… πολέμου, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει την ταχύτερη πτώση της ιστορίας του, έχοντας χάσει 49% από τα πρόσφατα υψηλά των 948 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 62,50%!

Μόνο χθες το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε 4,8 δισ. ευρώ από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με τις απώλειες τους πρώτους τρεισήμισι μήνες του 2020 να είναι στα 26,4 δισ. ευρώ, όταν τα κέρδη στο σύνολο του 2019 ήταν 16,4 δισ. ευρώ!

Χάνοντας 464 μονάδες από το υψηλό των 948 μονάδων της 24ης Ιανουαρίου, το ελληνικό χρηματιστήριο γνωρίζει μια ιστορική (σε ταχύτητα) ισοπέδωση τιμών που όμοιά του δεν έχουμε ξαναδεί στη νεότερη ιστορία.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 484,40 μονάδες με πτώση 12,24%, επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Φεβρουαρίου του 2016, που σημαίνει ότι κατήλθε σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.194,86 μονάδες με πτώση 13,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 330,05 μονάδες με νέα πτώση – συντριβή σε ποσοστό 16,09%!

Ασφαλώς πρόκειται για νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη που θυμίζουμε ότι έχει υποστεί την τελευταία 5ετία δύο reverse split για να μη μηδενίσει, οπότε καταλαβαίνουμε που θα ήταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις!

Ο τζίρος ήταν μειωμένος και έπεσε στα 63,4 εκατ. ευρώ (ο μικρότερος εδώ και 16 συνεδριάσεις), ενώ για 4η διαδοχική συνεδρίαση έμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.