Μετά από τη χθεσινή υποχώρηση της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 10,32%, από το προχθεσινό κλείσιμο και από την τιμή απόκτησης των μετοχών της εταιρείας από το ομάδα των Αρκάδων επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της εκποίησης των μετοχών που κατείχε η πάλαι ποτέ κραταιά κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ και της ρευστοποίησης μετοχών μέσω της Optima Bank, πολλοί διερωτώνται ποιος είναι χαμένος και ποιος ο κερδισμένος της ημέρας.
Βέβαια, στους πολέμους και δη τους μετοχικούς, δεν κρίνονται όλα σε μια ημέρα και σε μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση της πλευράς Μπάκου – Καϋμενάκη να αγοράσει με εντολές market, όπως περιέγραψε χθες με γλαφυρό ποδοσφαιρικό τρόπο ο μυστηριώδης συντάκτης τoυ Black Box στο «Άγιαξ – Αστέρας Τρίπολης 0-3», ήταν μια ακόμα μάχη.
Το Αρκαδικό δίδυμο απέκτησε 2,4 εκατομμύρια μετοχές προς 1,55 ευρώ τη μια, επιτυγχάνοντας να φέρουν το μετοχικό ποσοστό τους στο 29,8%. Στο ίδιο ποσοστό που βρίσκεται και ο Ολλανδική πλευρά.
Με μια πρόχειρη αποτίμηση, η προχθεσινή κίνηση, οδήγησε τους Έλληνες μεγαλομετόχους σε μια πρόσκαιρη ζημία της τάξης των 384.000 ευρώ. Όμως όπως αντιλαμβάνονται όλοι, η προχθεσινή κίνηση που είχε οδηγήσει τη μετοχή στο +16,54%, αποτελούσε μέρος του σχεδίου για την απόκτηση ενός μετοχικού ποσοστού μόλις κάτω από το κρίσιμο 30%.
O μετοχικός πόλεμος ανάμεσα σε Αρκάδες και Ολλανδούς κρατάει καιρό. Παλαιότερα το Reggeborgh Invest, είχε ανοίξει μέτωπο με την πλευρά Καλλιτσάντση. Ακολούθως προέβη σε αποεπένδυση από τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην οποία, από μεγαλοεπενδυτής μετατράπηκε σε στρατηγικό επενδυτή. Και σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκλείσει την πλευρά των Αρκάδων επενδυτών, από τη συμμετοχή στα διοικητικά.
Οι επενδυτές Μπάκος και Καϋμενάκης, έχουν επενδύσει ήδη περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ στη εταιρεία, οπότε η πρόσκαιρη ζημία των 340 χιλιάδων ευρώ, δεν είναι υπολογίσιμη, μπροστά στην σημαντική αλλαγή των μετοχικών συσχετισμών.
Τα απόνερα από την επεισοδιακή γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου είχε αποκλειστεί το δικαίωμα ψήφου του 25% των μετόχων, δεν έχουν ξεπεραστεί. Οι Ολλανδοί μέτοχοι του 30%, έχουν αποκλείσει μέχρι σήμερα, από τη διοίκηση της εταιρείας το 30% των Αρκάδων μετόχων. Όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Δυστυχώς, οι ενδοεταιρικές διενέξεις, που στο εσωτερικό της χώρας «πέρασαν στο ντούκου», στο εξωτερικό αντιμετωπίστηκαν με τον τρόπο που αρμόζει. Οι οίκoι αξιολόγησης Moody’s και Fitch υποβάθμισαν τόσο την βαθμολογία της εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και την πιστοληπτική της ικανότητα, την ίδια στιγμή που η Ολλανδική πλευρά το μόνο που επεδίωκε, ήταν τον εξοστρακισμό των εγχώριων στρατηγικών επενδυτών.
Είναι φανερό ότι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν πρέπει να υπάρχουν δυο κατηγορίες μετόχων. Η διαρκής ενδοσκόπηση και η παρατεταμένη αδράνεια, δεν αποτελούν καλό σύμβουλο για το μέλλον της εταιρείας. Το γεγονός ότι το 70% των μετοχών της εταιρείας, ανήκει σε τρία «δυνατά χέρια», αποτελεί τρόπον τινά εγγύηση, ότι η τιμή των μετοχών δύσκολα θα γλιστρήσει προς τα κάτω.
Όμως η παρατεταμένη κρίση μπορεί να αλλάξει επί το δυσμενέστερο την προοπτική της εταιρείας. Είναι προφανές ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα, ώστε η εταιρεία να ακολουθήσει απρόσκοπτα τον δρόμο που της αξίζει, σαν μια από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης.
Η παλαιά σοφή ρήση λέει ότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια στις λίμνες, τα βατράχια πρέπει να προσέχουν και να παραμερίζουν. Ωστόσο, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, που είχε υπερκαλυφθεί κατά 215%, μαζί με την κάλυψη των δικαιωμάτων του 4,88% που δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ, και η ισχυρή πλέον βούληση για εξεύρεσης λύσης, οδηγεί τους επενδυτές στην εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εταιρικών γεγονότων και την τοποθέτηση ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.