Του Γιώργου Φιντικάκη
Εφόσον οι μέτοχοι της Eldorado Gold δουν ότι η πολιτεία συνεχίζει να μην εγκρίνει τις απαιτούμενες άδειες, θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο εκείνοι κρίνουν. Το μήνυμα αυτό στέλνει η διοίκηση της Eldorado Gold Ελλάδος, που για πολλοστή φορά καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως τηρεί η εταιρεία τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις.
Δύο μήνες μετά το εξώδικο αίτημα αποζημίωσης που έχει στείλει η Eldorado προς το ελληνικό Δημόσιο ζητώντας αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για ζημιές που έχει υποστεί από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, καμία κίνηση επίσπευσης των διαδικασιών δεν έχει υπάρξει εκ μέρους του αρμόδιου υπ. Περιβάλλοντος.
"Οι μέτοχοι εμμένουν στην επένδυση και αναμένουν την αδειοδότησή της. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία, θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο αυτοί κρίνουν", ανέφερε στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Ελλάδος Χρήστος Μπαλάσκας.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα απ'' όσες δραστηριοποιείται η καναδική εταιρεία, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα καταγράφει ζημιές. Στα τέλη του 2017 αυτές είχαν φτάσει στα 155 εκατ. ευρώ, και αν σε αυτές προστεθούν και οι αναμενόμενες φετινές ζημιές ύψους 40 εκατ. ευρώ, σωρευτικά αθροίζεται ένα ποσό για την περίοδο 2012-2018, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ!
Τρεις είναι αυτή τη στιγμή οι μεγάλες εκκρεμότητες για να τρέξουν οι επενδύσεις στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Η άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο στις Σκουριές, η οριστική άδεια λειτουργίας για το χώρο απόθεσης στον Κοκκινόλακα των αποβλήτων και των τριών εργοστασίων (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές), και η τεχνική μελέτη για τη Μονάδα Μεταλλουργίας στο Μαντεμ Λάκκο Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.
Στη πράξη ελάχιστα πράγματα προχωρούν. Επτά μήνες μετά τον Απρίλιο του 2018, και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τη τότε απόφαση της Διαιτησίας που δικαίωσε τους Καναδούς, με αποτέλεσμα η άδεια των Σκουριών να παραμένει σε εκκρεμότητα. "Πιστεύω ότι κάποια στιγμή η άδεια για τις Σκουριές θα δοθεί, και το θέμα θα λήξει", είπε ο κ. Μπαλάσκας, εξηγώντας ότι από την ώρα που θα συμβεί αυτό, χρειάζονται άλλα δύο χρόνια για να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
Περιβαλλοντικές επενδύσεις
Απαντώντας στη κριτική όσων κατηγορούν την Eldorado για αδιαφάνεια και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η εταιρεία παρέθεσε χθες αναλυτικά στοιχεία για τρεις διαφορετικές πρακτικές που έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει.
Η πρώτη αφορά την επαναφορά της γης στη πρότερη κατάσταση μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά και την εξυγίανση της γης από την μεταλλευτική δραστηριότητα της περιόδου Μποδοσάκη (1975-1995), και γι'' αυτό το σκοπό έχει διαμορφωθεί φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ, με 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών. Μόνο το έργο αποκατάστασης της Ολυμπιάδας είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 2,6 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων, με πλήρη εξυγίανση έκτασης 300 στρεμμάτων.
Η δεύτερη αφορά το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης με συνολικά 400 σημεία μέτρησης κάθε είδους όχλησης (αέρα, σκόνη, ύδατα, εδάφη, δονήσεις, θόρυβο) στο περιβάλλον, με χαρακτηριστικό ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν 21 σημεία παρακολούθησης του αέρα, έναντι μόλις 14 σε ολόκληρη την Αττική. Ενδεικτικό είναι ότι οι έλεγχοι των εκπομπών αφορούν παρακολούθηση υγρών αποβλήτων, στερεών καταλοίπων, αέριων εκπομπών, και επιπέδων θορύβου, όπως και της ασφάλειας της επιφάνειας εδάφους με τοπογραφικές μετρήσεις και έλεγχο της ευστάθειας των χώρων απόθεσης.
Η τρίτη αφορά την τεχνολογία ξηρής απόθεσης που συνδέεται με μικρότερο κατά 40% περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω μικρότερης απαιτούμενης επιφάνειας για την αποθήκευση των καταλοίπων που ενσωματώνονται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον.
Η Eldorado απασχολεί άμεσα και έμμεσα στην Ελλάδα, γύρω τα 5.000 άτομα. Εχει μέχρι σήμερα επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια, ενώ υπολείπεται η επένδυση επιπλέον 1,5 δισ. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με πωλήσεις ύψους 47 εκατ. και ζημιές 23 εκατ., ενώ για εφέτος προβλέπονται πωλήσεις 100 εκατ. και ζημιές ύψους 40 εκατ. Η παραγωγή μεταλλευμάτων εφέτος αναμένεται να φθάσει σε 390.000 τόνους από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και 160.000 από τις Σκουριές.