ΕλβαλΧαλκόρ: Ράλι στην πρεμιέρα, με εκτόπισμα 1,5 δισ., βάζει πλώρη για FTSE 25

ΕλβαλΧαλκόρ: Ράλι στην πρεμιέρα, με εκτόπισμα 1,5 δισ., βάζει πλώρη για FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένας από τους ισχυρότερους ομίλους στο χώρο της διέλασης και επεξεργασίας αλουμινίου αλλά και παραγωγής χαλκού στην Ευρώπη καθίσταται πλέον η νέα, ενοποιημένη εταιρεία ΕλβαλΧαλκόρ που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των ομώνυμων θυγατρικών του ομίλου Viohalco.

Από τη συγχώνευση προκύπτει ένας πιο ισχυρός όμιλος με μεγαλύτερο εκτόπισμα διεθνώς, πιο αναγνωρίσιμο brand άρα και πιο δυνατός για να διεκδικήσει έργα και να συμμετάσχει σε projects διεθνώς.

Όπως τόνισαν στο Liberal στελέχη των δύο εταιρειών που ενώνονται, οι δύο όμιλοι θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους αυτοτέλεια, οι διαδικασίες παραγωγής δε θα διαφοροποιηθούν σημαντικά, όμως θα υπάρξουν συνέργειες εκεί που δύναται να γίνει αυτό. Πάντως, οι διοικήσεις θα μείνουν ως έχουν, όπως και οι επικεφαλής των εργοστασίων, αλλά και οι παραγωγικές μονάδες. Η συγχώνευση περισσότερο γίνεται για την ενίσχυση του brand αλλά και για να επιτευχθεί καλύτερο και πιο ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα...

Η νέα, ενιαία μετοχή, με κωδικό «ΕΛΧΑ», έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη στο ταμπλό του Χ.Α. καθώς εισήχθησαν 375.241.586 νέες μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 1,73 ευρώ (κλείσιμο Τετάρτης για τη Χαλκόρ), με την αρχική κεφαλαιοποίηση στα 649 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έδειξε εξαιρετική ανταπόκριση, με τη μετοχή να κάνει ράλι κλείνοντας στο +9,83% στην τιμή των 1,90 ευρώ, με όγκο 192.328 τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 712,96 εκατ. ευρώ!

Αυτομάτως δηλαδή ο όμιλος μπαίνει μέσα στην πρώτη 20άδα των αποτιμήσεων του Χ.Α.!

Πλώρη για τον FTSE 25

Ένα πρόβλημα – μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης – είναι το υψηλό ποσοστό της μητρικής Viohalco που φτάνει στο 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξουν διευθετήσεις για την αύξηση του free float, που θα αναβαθμίζει πλήρως τη μετοχή με στόχο να βάλει πλώρη για εισαγωγή της στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στον FTSE 25.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της ΕλβαλΧαλκόρ στην εκδήλωση υποδοχής των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο, «μέχρι το Μάρτιο (σ.σ. είναι η επόμενη αναδιάταξη του FTSE 25) έχουμε καιρό για να δούμε τι θα γίνει με τη διασπορά».

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν σημαντικά placements ώστε να υπάρξει η σχετική διασπορά που θα επιτρέπει την είσοδο στον FTSE 25. Placement βεβαίως, που... λογικά δε θα γίνουν στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι δυνατότητες αυτού του ομίλου είναι να «χτυπήσει» αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.



Με 12 μονάδες και 14 θυγατρικές ο ενιαίος όμιλος

Στην εκδήλωση υποδοχής στο χρηματιστήριο, το παρόν έδωσαν οι κ.κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕλβαλΧαλκόρ, Περικλής Σαπουτζής, Γενικός Διευθυντής, Λάμπρος Βαρούχας, επικεφαλής του τομέα διέλασης αλουμινίου με παρουσία 50 ετών στον όμιλο, Σπύρος Κοκκόλης, οικονομικός διευθυντής κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, πλέον με την ενοποίηση των δύο εταιρειών, δημιουργείται ένας όμιλος με 12 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό και εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες. Επίσης ο ενοποιημένος όμιλος διαθέτει 14 θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες, αλλά και εμπειρία στη βιομηχανία 80 ετών!



Παράλληλα επισήμανε ότι μόλις το 8% του τζίρου προέρχεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο 92% από το εξωτερικό.
Κάνοντας μια πρώτη οικονομική αποτίμηση του νέου ομίλου ο οικονομικός διευθυντής κ. Κοκκόλης τόνισε ότι τα pro forma οικονομικά δεδομένα για το 2016 δείχνουν ένα εκτόπισμα με κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ και EBITDA 125 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το οικονομικό αποτύπωμα του νέου ομίλου είναι κύκλος εργασιών 934 εκατ. ευρώ, EBITDA 91 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 565 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Κοκκόλης τόνισε ότι ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μερική αναδιάρθρωση σ'' ένα κομμάτι του δανεισμού μέσω μετακίνησης ομολόγων κ.λπ.

Λ. Βαρούχας: Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ από την Ελβάλ τη 10ετία

Από την πλευρά του, ο κ. Λάμπρος Βαρούχας που όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στον όμιλο περισσότερα από 50 χρόνια, τόνισε ότι η Ελβάλ με διαρκείς επενδύσεις όλα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να είναι μια από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις επεξεργασίας αλουμινίου διεθνώς.

Τόνισε ότι την τελευταία 10ετία η Ελβάλ έχει κάνει συνολικές επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ, εξελίσσοντας και εκσυγχρονίζοντας διαρκώς την παραγωγή της, τα μέσα παραγωγής, τους τρόπους που πρέπει να είναι συμβατοί με τις περιβαλλοντικές διατάξεις. «Η Ελβάλ δεν μπορεί να επιζήσει και να εξελιχτεί χωρίς επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρούχας.

«Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τους πιο καταρτισμένους μηχανικούς, η Ελβάλ επεξεργάζεται το αλουμίνιο παρέχοντας προϊόντα όχι στην κατανάλωση, αλλά σε άλλες βιομηχανίες», επισήμανε.

Τόνισε ότι μεταξύ άλλων προϊόντα αλουμινίου της Ελβάλ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλοίων, καθώς υπάρχει η τάση για πιο ελαφριά «σκαριά», κονσερβοποιία, εταιρείες αναψυκτικών, καπάκια πάσης φύσεως, σωλήνες κάθε είδους, πάνελ για διάσημα και εμβληματικά κτήρια στο εξωτερικό κ.ο.κ.

Π. Σαπουτζής: Η Χαλκόρ έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Περικλής Σαπουτζής, επισήμανε ότι η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο χαλκού και παραγωγής σωλήνων στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική! Παράλληλα, πρόκειται για το 3ο σε ολόκληρο τον κόσμο!

Τόνισε ότι συνολικά η Χαλκόρ διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες, (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), ενώ έχει συνάψει μακροχρόνιες συνεργασίες με διεθνείς ομίλους υψηλού κύρους. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουτζή, η Χαλκόρ ελέγχει το 18% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς στους χάλκινους σωλήνες, μερίδιο που την καθιστά πρώτη δύναμη στην Ευρώπη.

Επιπλέον επισήμανε ότι την τελευταία 5ετία η Χαλκόρ έχει επενδύσει πάνω από 530 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της και για να ακολουθήσει τις τάσεις των καιρών στο χώρο της βιομηχανίας.

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Χαλκόρ είναι από τους ελάχιστους ομίλους παγκοσμίως που διαθέτει τμήμα δοκιμής της αντοχής των σωλήνων και μέτρησης της εν γένει «συμπεριφοράς» των δημιουργημάτων του εργοστασίου. Αυτό, όχι μόνο τελειοποιεί τη γνώση και εξελίσσει την παραγωγή, αλλά βοηθάει τις βιομηχανίες που συνεργαζόμαστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και την αποτελεσματικότητά τους, τόνισε ο κ. Σαπουτζής.