Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ εξαιτίας των πολύ αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί για να φτάσουν τα χρήματα στις χειμαζόμενες από την πανδημική κρίση, επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων «ΓΕΦΥΡΑ» και στις επιχειρήσεις με ακόμη πιο αυστηρούς «κόφτες» τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ότι ήδη αρκετοί δανειολήπτες των οποίων τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί εξαιτίας της κρίσης έχουν «παραμείνει εκτός νυμφώνος».
Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.
Η επιδότηση αφορά περίπου 57.000 δάνεια ή 38.000 δικαιούχους. To πρόγραμμα αφορά την μηνιαία επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, (έως και 600 ευρώ το μήνα) και ξεκίνησε το Νοέμβριο. Τότε είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 160.000 δανειολήπτες, ενώ το συνολικό ποσό που είχε εγκριθεί από την Ε.Ε για το Πρόγραμμα έφτασε τα 655 εκατ. ευρω.
Σε δεύτερη φάση στο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν μπει σε μορατόριουμ όταν λήξει η περίοδος αυτή. Συνολικά τα στεγαστικά που έχουν μπει σε μορατόριουμ δόσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη από τα δάνεια αυτά στην καλύτερη περίπτωση μόνο τα μισά θα μπορέσουν να ενταχθούν στη Γέφυρα.
Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα κριτήρια υπαγωγής, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φθάνουν τα 40, σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ωστόσο όλο αυτό ιδιαίτερα γραφειοκρατικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια που τελικώς θα διατεθούν για την ενίσχυση των δανειοληπτών αυτών να θα φθάσουν τα 250 με 300 εκατ. ευρώ. Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει το περιθώριο για διεύρυνση του προγράμματος και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Υπολογίζεται ότι σε περίοδο αναστολής έχουν τεθεί επιχειρηματικά δάνεια 10 δισ.ευρώ. Από αυτά τα 3,6 δισ.ευρώ είναι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 6,4 δισ. ευρω σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Το αίτημα από το Υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση του προγράμματος αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο αν επικρατήσουν τα αυστηρά κριτήρια που προωθεί το Υπουργείο τότε είναι βέβαιο ότι λίγες θα είναι τελικά οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ωφεληθούν.
Ενδεικτικά όπως ίσχυσε και στο υφιστάμενο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, βασική προϋπόθεση που τεθεί είναι ο δανειολήπτης να είναι ενήμερος. Όμως τα κριτήρια για να ενταχθεί τελικώς μία επιχείρηση θα είναι πολύ πιο σύνθετα και απαιτητικά.
Ενδεικτικά από την πλευρά του Υπ. Οικονομικών θα προταθεί να τεθεί πλαφόν στο ύψος του δανείου, να συνυπολογιστεί το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση και να υπάρξει κάποιο ανώτατο όριο, όπως επίσης να ληφθούν υπόψη τα πάγια της επιχείρησης, όσα προφανώς δεν βαρύνονται με άλλες υποθήκες.