Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο 18,5% και τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 19% από 17,5% τον Ιούνιο.
Η έκρηξη των τιμών ασκεί έντονες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να «δαμάσει» τον πληθωρισμό, ωστόσο κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει να ξεκινήσει ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων, κόντρα στην οικονομική λογική.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και κατοικίες, με τις τιμές των τροφίμων να εκτινάσσονται κατά 24,9% τον Ιούλιο, έναντι 20% τον Ιούνιο, συνεισφέροντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική μέτρηση.
Οι τιμές κατοικιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενισχύθηκαν κατά 19,3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018. Στο μεταξύ ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε τον Ιούλιο στο 17,2% από 17,5% τον Ιούνιο.
Ο διοικητής της CBRT, Σαχάπ Καβτζίογλου, έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τον πληθωρισμό. Σήμερα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνονται στο 19% ενώ ο πληθωρισμός στο 18,95%.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η CBRT δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο ούτε στη μείωσή τους που επιθυμεί ο Ερντογάν, τουλάχιστον μέχρι να εξομαλυνθούν οι συνθήκες αργότερα μέσα στο έτος, όταν αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος μειώσεων που θέλει ο πρόεδρος της χώρας.