Ανοίγουν οι... δουλειές για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει τη δημιουργία μίας ενιαίας ιδιωτικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ ελπίζει στην επανεκκίνηση της δυσλειτουργικής αγοράς τους που επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό τομέα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ. H EKT έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς τα κόκκινα δάνεια συγκρατούν τον τραπεζικό δανεισμό και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας.
Πρόσφατα, πρότεινε αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τον σχηματισμό προβλέψεων για νέα NPLs και δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέους κανόνες για τα παλαιά κόκκινα δάνεια, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, όπως την Ιταλία.
Μία πιθανή λύση για τα NPLs θα ήταν η δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων για τα κόκκινα δάνεια, ως σύστημα συναλλαγών και ως αποθετήριο στοιχείων συναλλαγών, αναφέρει η ΕΚΤ σε άρθρο που εντάσσεται στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Review). Η πλατφόρμα αυτή, σύμφωνα με το άρθρο, θα αύξανε τη διαφάνεια, θα μείωνε το κόστος συναλλαγών και θα βελτίωνε τον συντονισμό στην περίπτωση απαιτήσεων από πολλούς πιστωτές και θα άνοιγε την αγορά σε νέους επενδυτές, υποστηρίζει η ΕΚΤ.
«Η ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών μπορεί να έχει μία σειρά σημαντικών ωφελειών που καταλήγουν σε χαμηλότερα spreads μεταξύ των τιμών προσφοράς και των τιμών ζήτησης: ο ανταγωνισμός των τιμών στην αγορά μπορεί να αυξηθεί και οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο θα είναι πιθανόν να εισέλθουν στην αγορά», προσθέτει η ΕΚΤ. Στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα, περιλαμβανομένων φορολογικών πιστώσεων, για την εγκατάσταση μίας τέτοιας πλατφόρμας, αλλά η συμμετοχή του κράτους δεν είναι αναγκαία, καταλήγει η μελέτη της ΕΚΤ.