Μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (IPO) που είχαν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο ήδη ξεπερνά το σύνολο των δημοσίων εγγραφών του 2016. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πλήρως απούσα από τον «χάρτη» των IPO, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για ολόκληρο το 2016.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΕΥ «Global IPO Trends: Q3 2017», την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν 1.156 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 126,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 59% στον αριθμό και κατά 55% στα αντληθέντα κεφάλαια των δημοσίων εγγραφών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι επανέρχονται οι μεγάλες συμφωνίες (megadeals), καθώς 10 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν πάνω από ένα δις δολάρια κατά το γ' τρίμηνο και 21 από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Δεδομένης της όλο και ισχυρότερης δυναμικής των δημοσίων εγγραφών, με τη σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα και τις υψηλές αποτιμήσεις, αναμένεται μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα κατά το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο, παραδοσιακά, είναι και το ισχυρότερο της χρονιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελικά στοιχεία για το 2017, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα επίπεδα 1.600-1.700 δημοσίων εγγραφών, με αντληθέντα κεφάλαια μεταξύ των 190-200 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας το 2017 σαν την καλύτερη χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές από το 2007.
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εννεάμηνο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έφθασε τις 690, καταγράφοντας αύξηση 72% σε σχέση με το 2016, ενώ τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια άγγιξαν τα 53,9 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 28%. Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια παγκοσμίως, με βάση τον αριθμό των εγγραφών, και τέσσερα, με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, βρίσκονται στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Η συγκεκριμένη περιοχή εδραίωσε τη θέση της ως τη δεύτερη πιο δραστήρια διεθνώς το 2017, χάρη στις 74 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν 10,3 δις δολάρια κατά το γ' τρίμηνο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 16%, ως προς τον αριθμό των εγγραφών, και κατά 63%, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το 2016. Στην περιοχή ολοκληρώθηκαν τέσσερις εγγραφές αξίας μεγαλύτερης του ενός δις δολαρίων κατά το γ' τρίμηνο του 2017, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία, την Πολωνία, τη Νότια Αφρική και την Ελβετία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως κατά το γ' τρίμηνο, αυτή της Landis+Gyr Holding AG στο Ελβετικό Χρηματιστήριο (SIX), η οποία συγκέντρωσε 2,4 δις δολάρια τον Ιούλιο.
Καμία δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημόσια εγγραφή, όχι μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017, αλλά και καθ' όλο το 2016.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αναμένονται να κινηθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, η χώρα μας απουσιάζει για ένα ακόμη τρίμηνο από την αγορά των δημοσίων εγγραφών.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι, δε, και εξαιρετικά απογοητευτική, αν αναλογισθεί κανείς ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την πλευρά του, δουλεύει εντατικά για να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στερούνται τραπεζικής χρηματοδότησης, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια, αναπτύσσοντας εναλλακτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα ΕΝΑ ΣΤΕΠ. Προσδοκούμε ότι η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, θα δημιουργήσει στο προσεχές μέλλον εύφορο έδαφος, ώστε να υπάρχει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών».
Κατά το πρώτο εννεάμηνο, στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε αύξηση κατά 57%, όσον αφορά στον αριθμό των εγγραφών, και κατά 151%, όσον αφορά στα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να καταγράφεται αύξηση της δυναμικής των δημοσίων εγγραφών, με αύξηση των κεφαλαίων κατά 89% και του αριθμού των εγγραφών κατά 35%, σε σύγκριση με τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016.