Καλύτερες ημέρες προμηνύονται για τον κατασκευαστικό κλάδο που θα ανακάμψει τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έκθεσή της για την πορεία και τις επιδόσεις μίας δραστηριότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές της Κομισιόν τοποθετούν για το 2020 τον κύκλο εργασιών, στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών (σ.σ.: συμπεριλαμβάνει υποδιαιρέσεις, όπως έργα πολιτικού μηχανικού, ανάπτυξης ακινήτων κτλ.), σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μία υποχώρηση της τάξεως του 18,7%, σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, το 2021 ο κύκλος εργασιών του κλάδου των κατασκευών αναμένεται ότι θα αγγίξει τα 21 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε ποσοστό 26,3%, σε συνολικά 289.144 άτομα. Ο λόγος; Κατά βάση, η αύξηση έργων που είναι συναφή με επιμέρους κατηγορίες του κλάδου των κατασκευών, όπως η αγορά ακινήτων όπου, για παράδειγμα, νέα projects θα αυξήσουν τη ζήτηση για πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Κατά την έκθεση της Κομισιόν, η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας, με το ρυθμό αύξησης τιμών να υποχωρεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, τάση που συνεχίστηκε στο σύνολο του έτους και εκτιμάται ότι θα παραμείνει παρούσα και τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.
Ωστόσο, η πορεία των εμβολιασμών και άρα η ανοσοποίηση του πληθυσμού, κατά τους ειδικούς, αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και των κατασκευών. Αυτή η εκτίμηση συνάδει με τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 7,9% το 2021, σε συνολικά 181,6 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα υποδομής
Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα έργα υποδομής διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην Ελλάδα. Εκτιμά δε ότι περίπου 7,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε σιδηροδρομικά έργα, ενώ 4,3 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για έργα αυτοκινητοδρόμων που πρόκειται να δημοπρατηθούν. Άλλωστε, εκτιμάται ότι έργα υποδομών της τάξεως των 5 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, ενώ ένα από τα πρώτα στην λίστα αφορά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.
Επίσης, η Κομισιόν τοποθετεί τις επενδύσεις στον τουρισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ έμφαση δίνει στις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς, όπως οι λιμενικές υποδομές. Εκτιμάται ότι σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται τα λιμάνια Βόλου και Ηρακλείου για την ιδιωτικοποίηση των οποίων οι διαγωνισμοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η έκθεση της Κομισιόν δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι σημαντικά έργα κατασκευών έχουν ανασταλεί ή ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Αντίστοιχα, δεν…αγνοεί το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται 86η σε σύνολο 190 χωρών ως προς την έκδοση κατασκευαστικής άδειας.