Εκπρόσωπος Moody's στο Liberal: Πώς και πότε θα έρθει η αναβάθμιση των τραπεζών

Εκπρόσωπος Moody's στο Liberal: Πώς και πότε θα έρθει η αναβάθμιση των τραπεζών

Η έκθεση της Moody?s για τα αποτελέσματα των stress test τραπεζών αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην αναβάθμισή τους, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να δει η αγορά προκειμένου να προχωρήσει σε αυτήν.

Όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody's στο Liberal Markets, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση. H πρώτη έχει να κάνει με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Μέσα στην επόμενη διετία ίσως δούμε επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα» σημειώνει το στέλεχος του γνωστού οίκου αξιολόγησης και συνεχίζει λέγοντας πως «πρώτα θα έρθει η αναβάθμιση της οικονομίας και μετά των τραπεζών. Δεν γίνεται το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται σε βαθμίδα, ανώτερη της κρατική αξιολόγησης».

Ποια είναι τα δεδομένα που θα φέρουν την πολυπόθητη αναβάθμιση της χώρας; Πρώτον, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η συνέχιση εμβληματικών έργων όπως είναι το Ελληνικό. «Η χώρα φαίνεται πως έχει μπει σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Το στοίχημα όμως είναι να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κοινό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία» παρατηρεί ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως «ένα ακόμη μέτωπο που θα κρίνει την αναβάθμιση είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κυβέρνηση και η συγκράτηση του δημόσιου ελλείμματος».

Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζει επίσης η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ για φέτος τα τουριστικά έσοδα θα είναι καθοριστικά για το ύψος της ανάπτυξης που θα καταταγράψει η ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη προϋπόθεση, μετά από την πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είναι οι κινήσεις που θα κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες για να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. «Η πρόσφατη έκθεση έχει τη λέξη-κλειδί «back to normality», εκεί κρύβεται η ουσία. Πως οι τράπεζες μετά από πολλά χρόνια επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα και αυτό είναι πολύ θετικό. Τα stress tests έδειξαν πως ακόμη και στο ακραίο σενάριο παρατεταμένου lockdown και κρίσης, διαθέτουν τα κεφαλαιακά αποθέματα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις» σχολιάζει το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Σχετικά με τους στόχους που πρέπει να «πιάσουν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να δουν αναβάθμιση, αυτοί είναι δύο:

  • Return on equity στο 10% το 2023
     
  • Έκθεση NPE στο 5% έως το 2023

«Για να επιτευχθούν οι δύο παραπάνω στόχοι πρέπει αφενός να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, αφετέρου να δοθούν περισσότερα δάνεια, προς μία αναπτυξιακή όμως κατεύθυνση»  καταλήγει από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου ο συνομιλητής μας.