Του Γιώργου Φιντικάκη
Σαν ένα πρώτο δείγμα της ανταπόκρισης του επενδυτικού κόσμου απέναντι στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, θα εκληφθεί η σημερινή παρουσία στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, εγχώριων και τυχόν ξένων παικτών.
Παρών στη σημερινή εκπνοή της προθεσμίας για την εκδήλωση μη δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται να δηλώσουν οι εγχώριοι παίκτες, συν ένας Κινέζος, δίχως να αποκλείεται και κάποια ακόμη έκπληξη από την Ασία.
Τέσσερις επομένως παρουσίες θεωρούνται σχεδόν δεδομένες σε αυτή την πρώτη φάση, δίχως και πάλι αυτό να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον τους θα φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή και στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει έκπληξη αν στο σημερινό κάλεσμα της ΔΕΗ, δεν εμφανιστούν, ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Βιοχάλκο και το σχήμα Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Shenhua, ενώ τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από ινδικής πλευράς.
Κανείς ωστόσο από τους παραπάνω δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει μέχρι τέλους, και το στίγμα της σημερινής τους παρουσίας είναι κυρίως διερευνητικό. Τα πάντα θα εξαρτηθούν τόσο από τα οικονομικά, τεχνικά και νομικά μεγέθη των μονάδων, που θα εμφανίσει στο λεγόμενο data room η ΔΕΗ σε όσους περάσουν στην επόμενη φάση, κυρίως όμως από το τίμημα που αυτή θα ζητήσει.
Όσο και να επιθυμεί ένας ιδιώτης να αποκτήσει λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία για να ελέγχει ο ίδιος το κόστος του ρεύματος που πουλάει, άλλο τόσο δεν είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη.
Σήμερα οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων έχουν σκαρφαλώσει στα 14,43 ευρώ / τόνο, έναντι 5 ευρώ πέρυσι, με έρευνα της Κομισιόν να εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε πάνω από 30 ευρώ το 2030.
Στην πραγματικότητα δεν συμφέρει κανέναν η αγορά λιγνιτικού εργοστασίου και ορυχείου, παρά μόνο εάν το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, κάτι που δύσκολα όμως θα μπορούσαν να δεχθούν αφενός η ΔΕΗ, καθώς λογοδοτεί στους μετόχους της, αφετέρου οι τράπεζες, οι οποίες και την έχουν θέσει σε ένα είδος επιτροπείας.
Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι έχουν ισχυρότερο ενδιαφέρον για τους λιγνίτες αυτοί είναι οι βιομηχανικοί όμιλοι, και συγκεκριμένα όσοι είναι επιλέξιμοι για τη λεγόμενη αντιστάθμιση, δηλαδή για την είσπραξη αποζημίωσης του κόστους των ρύπων, η οποία και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ της παραγόμενης ενέργειας.
Τις τελευταίες πάντως ημέρες, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ σηκώνουν ψηλά τον πήχη, μεταφέροντας κλίμα αισιοδοξίας ότι σήμερα, με την εκπνοή της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα κάνουν την εμφάνισή τους, εκτός από τους Έλληνες παίκτες και σημαντικός αριθμός ξένων.
Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται ότι εκπρόσωποι ινδικής εταιρίας ηλεκτρισμού που φέρεται να ενδιαφέρεται για τους λιγνίτες της ΔΕΗ συνόδευσαν τον πρόεδρο της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ κατά την προ ημερών επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις ίδιες μάλιστα πληροφορίες η ινδική εταιρία βρίσκεται σε επαφές με μεγάλο εγχώριο ενεργειακό όμιλο για την από κοινού συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των μονάδων.
Εκείνο πάντως που επίσης διαρρέεται τελευταία είναι ότι σε αυτή την πρώτη φάση, όλοι σχεδόν οι παίκτες θα εκδηλώσουν αυτόνομα το ενδιαφέρον τους και περισσότερο με διερευνητικό χαρακτήρα. Όσο για το σχήμα Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, εξαρχής ήταν γνωστό ότι θα κατέβει στο διαγωνισμό, αν και ακόμη και σε αυτήν την κοινοπραξία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής συνεργασία.