Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια μακρά αλυσίδα RNA που μεταδίδεται με εξαιρετική ευκολία, θα πρέπει να συνηθίσουμε προφανώς και την εναλλαγή ειδήσεων.
Οι αγορές παρέμειναν σχετικά ήρεμες με τον S&P 500 να μη χάνει επαφή με τις 2940 μονάδες- όσο ισχύει αυτή η συνθήκη είναι ανοικτός ο στόχος του 3015- ενώ και η Γερμανία παραμένει στο κατώφλι του ανοδικού της καναλιού.
΄Όλα θα εξαρτηθούν φυσικά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας , αλλά ας δούμε τι μετρίασε την ορμή των αγορών, έναντι να είμαστε τις επόμενες μέρες συντονισμένοι με τις εξελίξεις στα επίμαχα μέτωπα.
-Μετά τις χτεσινές ενθαρρυντικές ειδήσεις από το μέτωπο της Κίνας, είμαστε ξανά σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού. Σύμφωνα με την China Daily h επαρχία Τζιλίν, στη βορειανατολική Κίνα εμφάνισε αυξημένα κρούσματα με αποτέλεσμα δύο πόλεις της περιοχής αυτής να έχουν ήδη μπει σε καραντίνα:Η πόλη της Τζιλίν με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και η πόλη Σουλάν με 700,000 κατοίκους. Πάνω από 40000 κάτοικοι και στις δύο πόλεις έχουν υποβληθεί σε τεστ, ενώ αυστηρές ποινές θα επιβληθούν σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης , καθώς οι αρχές θέλουν πάση θυσία να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στην ευρύτερη περιοχή της βορειανατολικής Κίνας.
-Αύξηση κρουσμάτων είχαμε και στην Ιταλία με τον ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο να αυξάνεται. Τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα δείξουν αν η αύξηση αυτή οφείλεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν δυο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού απ’ την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και τις περιφέρειες της χώρας, προβλέπουν ότι αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν και πάλι νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
-Αλλά και στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται. Να υπενθυμίσουμε ότι παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, βάση απόρρητης έκθεσης που αποκάλυψε το NBC και μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευσθεί, τουλάχιστον 10 περιοχές των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων μεγαλύτερη του 72%. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν μπορούμε να περιμένουμε αισιόδοξα μηνύματα από την επέλαση του κορονοϊού στις ΗΠΑ και αυτή την εβδομάδα.
-Χτες αναφέραμε του προβληματισμούς μας όσον αφορά πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να συρρικνωθούν χρονικά οι φάσεις 2 και 3 των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια και πόσο ασφαλές θα ήταν κάτι τέτοιο. Κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης ,ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε ότι μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις.
Η πρώτη φάση των κλινικών μελετών σε ανθρώπους εξετάζει τις δόσεις σε υγιείς εθελοντές, όπου επιχειρείται να βρεθεί η «τέλεια δόση» για την ανάπτυξη ικανοποιητικού αριθμού αντισωμάτων. Aυτή ακριβώς τη φάση φαίνεται να πέρασε με επιτυχία το εμβόλιο της Μoderna.
Στη δεύτερη φάση εξετάζεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δόσης αυτής σε εκατοντάδες ανθρώπους. Στην τρίτη φάση χορηγείται στον πληθυσμό προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού, αλλά και να μελετηθούν οι παρενέργειες σε βάθος χρόνου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας: « Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και γίνεται με τους κανόνες μέγιστης ασφάλειας. Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες της επιστήμης, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν γρήγορα δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο».
Επικαλούμενος μάλιστα τις επίσημες τοποθετήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από ένα εμβόλια, δεδομένου ότι η παραγωγή του ενός, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισ. του πληθυσμού.
4. Από τα μάκρο τώρα, χτες είχαμε μικτά συμπεράσματα, καθώς οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 30% τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, αν και, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
5. Το πιο αισιόδοξο μήνυμα το κρατήσαμε για το τέλος.Η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν το πρώτο βήμα για μια θεμελιώδη αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Το ποσό των 500 δισ. ευρώ της γαλλογερμανικής πρότασης μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με τα τρισεκ. δολάρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά ταύτα η κοινή πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. έχει μεγάλη σημασία και όχι μόνο οικονομική.
Αν η πρόταση καταφέρει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών μελών, τότε ο βασικός άξονας του σχεδίου έχει ως εξής: 500 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό θα χορηγηθούν στις περιφέρειες που έχουν πληγεί από την πανδημία, τόσο για υποδομές, όσο και για στήριξη των επιχειρήσεων στους τομείς που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα. Το σημαντικό είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα δίδονται ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια, αν φυσικά πειστούν οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής διαμορφωμένη πρόταση, τα κεφάλαια θα προκύψουν από δανεισμό της Κομισιόν με ομόλογα, τα οποία θα εξοφλούνται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας ευρωπαϊκός θεσμός όπως η Κομισιόν και όχι διακρατικός, θα αναλάβει τη διαχείριση ενός δικού του ταμείου το οποίο όμως θα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Και ποιοι συμβάλλουν στον προϋπολογισμό; Οι χώρες μέλη κατά καθορισμένο ποσοστό. Και από ποιόν ελέγχεται; Από το Ευρωκοινοβούλιο. Σε απλά ελληνικά, η χρηματοδότηση του ταμείου θα γίνει επι της ουσίας με έκδοση ευρωομολόγων.
Μπορεί να έχουμε δρόμο μπροστά μας έναντι να πάρει η πρόταση την οριστική μορφή και να γίνει καθολικά αποδεχτή, το γεγονός όμως ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταστάλαξαν σε μια κοινή θέση είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.