Την αγωνία της για την επιβίωση ενός κλάδου εκφράζει η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), τονίζοντας την ανάγκη ληφθούν σοβαρά υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία που σχεδιάζουν τα μέτρα στήριξης τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κλάδο η κρίση του κορονοϊού.
Αναλυτικά η ΕΠΟΕΣ αναφέρει:
Καθώς η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εκφράζει την αγωνία της για την επιβίωση ενός κλάδου ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ελληνικές οικογένειες.
Αναγνωρίζοντας αφενός τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη μέτρων τόσο για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού όσο και για τη στήριξη της αγοράς και αφετέρου το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η παρούσα κρίση πλήττει ταυτόχρονα πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ανάγκη ειδικής μέριμνας για έναν κλάδο εντάσεως εργασίας όπως είναι η εστίαση, που έχει ειδικό βάρος για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας τροφοδοσίας των πολιτών, παρότι ταυτόχρονα υφίσταται σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία του.
Τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία που σχεδιάζουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της αγοράς, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο. Μεταξύ των μέτρων που θεωρούμε απαραίτητα όχι μόνο για την άμεση στήριξη του δοκιμαζόμενου κλάδου μας αλλά και για την εξασφάλιση της επιβίωσης των επιχειρήσεων και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας σε αυτές και μετά την ύφεση της πανδημίας, προτάσσουμε τα παρακάτω:
1. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
2. Απαλλαγή του 50% των χρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
3. Ειδική μέριμνα για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. μετακύλιση κατά 6 μήνες της εξόφλησης εκδοθεισών μετά το ξέσπασμα της κρίσης επιταγών)
4. Άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κάλυψη από το κράτος, με τη μορφή ειδικού επιδόματος, των αναγκών διαβίωσης στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια / διαθεσιμότητα / προσωρινή παύση είτε λόγω κλεισίματος της επιχείρησης είτε επειδή έχει διακοπεί η δραστηριότητα που αφορά την ειδικότητά τους (π.χ. σερβιτόροι/service) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο σχετιζόμενο με την παρούσα έκτακτη κατάσταση.
Με αίσθημα ευθύνης και πλήρη συνείδηση των ειδικών συνθηκών, η ΕΠΟΕΣ συντάσσεται στην κοινή προσπάθεια να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση όρθιοι και δυνατοί, γι’ αυτό προσδοκά ότι θα εισακουστεί η έκκληση της προς τις αρμόδιες αρχές για μέτρα ειδικά στοχευμένα προς τον κλάδο της εστίασης, που πρέπει να παραμείνει ζωντανός και την επόμενη ημέρα, για την οποία με τη στήριξη όλων στη συντεταγμένη προσπάθεια της πολιτείας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.