Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Περίπου 120.000 εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον εκτός εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στο νέο ασφαλιστικό. Η «φυγή» τους από την αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τρύπα ύψους μέχρι και 140-150 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία εφοριών αλλά και μεγάλων λογιστικών γραφείων από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 έκλεισαν τα βιβλία τους περίπου 120.000 επαγγελματίες που αμείβονταν με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Πάνω από 30.000 μπλοκάκια έκλεισαν μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες.
Πολλά από αυτά τα μπλοκάκια ήταν αδρανή λόγω αναδουλειάς, ενώ τα υπόλοιπα είχαν μικρή δραστηριότητα. Κατά μέσο όρο τα εισοδήματα που δήλωναν ανέρχονταν στο ποσό των 5.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν λογιστές, τα μισά από τα μπλοκάκια δηλαδή περίπου 60.000 ήταν αδρανή. Οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι αναγκάστηκαν να κλείσουν καθώς το κόστος τους για να το διατηρήσουν είναι πολύ μεγάλο και χωρίς κανένα νόημα να συνεχίζουν να εργάζονται τουλάχιστον ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ένας σοβαρός κίνδυνος με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες με μπλοκ που ήταν παράλληλα και μισθωτοί και απαλλάσσονταν από την ασφάλιση στο μπλοκάκι, είναι να ελεγχθούν, και να κληθούν τώρα να πληρώσουν εισφορές για παρελθόντα έτη.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πάντως ότι αναζητείται τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί σε κάποιο ταμείο. Ακόμα όμως δεν βρεθεί ο τρόπος και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Από τα αδρανή μπλοκάκια το δημόσιο θα χάσει περίπου 40 εκατ. ευρώ καθώς ακόμη και αν δεν δήλωναν εισοδήματα, κατέβαλαν ετησίως το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.
Από τους 60.000 επαγγελματίες με εισοδήματα κατά μέσο όρο ύψους 5.000 ευρώ το δημόσιο θα χάσει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος, 65 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου που πλήρωναν κάποιοι εξ αυτών
Συνολικά το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι το πρώτο και μεγαλύτερο κύμα διακοπής εργασιών πέρασε. Εκτιμούν, ωστόσο ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα, μεσούσης της χρονιάς από επαγγελματίες που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε ότι αφορά τις εισφορές που θα πληρώσουν ή από επαγγελματίες που προσδοκούσαν πως η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.
Όσοι πάντως αποφασίσουν να κλείσουν (με ημερομηνία 31/12/2016) από εδώ και πέρα και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ. Θα γλιτώσουν ωστόσο το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσουν με ημερομηνία 31/12/2016 είναι να μην έχουν εκδώσει κανένα στοιχείο εντός τους 2017.
Σημειώνεται ότι η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Δηλαδή, όσοι διακόψουν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο.
Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Οι εφορίες προς τις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις διακοπής εργασιών δεν ζητούν την ακύρωση τυχόν θεωρημένων φορολογικών στοιχείων, ενώ ελέγχουν τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών παρακολουθώντας στο σύστημα TAXIS αν μετά την ημερομηνία διακοπής που δηλώνει ο αιτών φορολογούμενος έχουν δηλωθεί άλλου είδους μεταβολές στο σύστημα αυτό (αλλαγή δραστηριοτήτων, έδρας, μελών κ.λπ.) καθώς και αν μετά τη δηλωθείσα ημερομηνία διακοπής έχουν εκδοθεί ή ληφθεί φορολογικά στοιχεία.