Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πετυχαίνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, ο όμιλος ΟΤΕ πιστοποιεί –με διαδοχικά αποτελέσματα πλέον– πως μπορεί μια πρώην... βαθιά κρατική εταιρεία και ένας δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός με πάνω από 20.000 εργαζόμενους να ιδιωτικοποιηθεί και να μετασχηματιστεί σ'' έναν υπερσύγχρονο όμιλο που «παίζει» με άκρως ανταγωνιστικούς όρους στον κόσμο της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής.
Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ από μια βαθιά κομματική και κρατική «μηχανή» εξυπηρετήσεων τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και εργαζομένων (βλέπε αθρόους διορισμούς) σε έναν σύγχρονο ανταγωνιστικό όμιλο με εξαιρετικές επιδόσεις από τους πλέον συμπαγείς στην Ευρώπη, είναι επίτευγμα, παράδειγμα και παρακαταθήκη.
Είναι ένα παράδειγμα και μια παρακαταθήκη του πώς μπορεί μια εταιρεία –παρ'' ότι την «δέρνουν» όλες οι αρρώστιες του κρατικού μηχανισμού– να μετατραπεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών, σε έναν τομέα υψηλών απαιτήσεων.
Νοικοκύρεμα δανεισμού, εκσυγχρονισμός δικτύου με διαρκείς επενδύσεις, αφομοίωση σ'' όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, αλλά, κυρίως, επένδυση στο κυριότερο ατού –αυτό του προσωπικού του - ο ΟΤΕ έφτασε στο σημείο να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη.
Παράλληλα, με κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ και τη μετοχή στα 8,17 ευρώ, προβάλει –σύμφωνα με τους αναλυτές– ως ένα από τα πιο ελκυστικά «χαρτιά» της Ευρώπης στον κλάδο του και ασφαλώς μια από τις... φωτεινές μετοχές του (φτωχού) ελληνικού χρηματιστηρίου.
Κλειδί οι επενδύσεις
«Κλειδί» για τη σχεδόν ολοσχερή μετάλλαξη και τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σ'' έναν σύγχρονο όμιλο υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, που δεν παραμένουν μόνο στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, του internet και της τηλεόρασης, αλλά φτάνουν έως των υψηλών απαιτήσεων ψηφιακής τεχνολογίας έργο όπως το Data Center της Coca - Cola HBC που παρέδωσε πρόσφατα αξίας 43 εκατ. ευρώ, είναι οι επενδύσεις.
Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, χτίζοντας και μεριμνώντας για την επόμενη ημέρα και τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, συνδυαστικά με την επένδυση στην εξειδίκευση του προσωπικού μέσω (και) του ΟΤΕ Academy, και μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και μέσω της στελέχωσης από την αγορά, ο όμιλος ΟΤΕ «παίζει» με άκρως ανταγωνιστικούς όρους πλέον σ'' όλα τα επίπεδα.
Όπως τονίζει στέλεχος του οργανισμού στο Liberal, «ο ανταγωνισμός έκανε καλό στον ΟΤΕ, καθώς τον αφύπνισε, τον κινητοποίησε, τον ώθησε σε εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών, εν τέλει τον εξέλιξε». Άλλωστε, μόνο το 2010 ο ΟΤΕ απώλεσε το 11% των πελατών του, κάτι που αφύπνισε περαιτέρω τον όμιλο, που πλέον συνειδητοποιούσε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και νομοτελειακά θα πρέπει να φύγει από τις παλαιές δομές της δημόσιας λειτουργίας.
Η διαχείριση και η εξέλιξη του προσωπικού
Το στοίχημα –σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος– ήταν το πώς ο ΟΤΕ θα περάσει στη νέα εποχή, κάνοντας διαχείριση του προσωπικού με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο (εθελουσία αποχώρηση, μετεκπαίδευση, μετατάξεις κλπ) και παράλληλα πώς θα πλαισιωθεί από νέα στελέχη υψηλής εξειδίκευσης από την αγορά. «Ο όμιλος ΟΤΕ εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την εξέλιξη του προσωπικού του», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.
Το... γύρισμα της σταθερής τηλεφωνίας ήταν καθοριστικό
Καθοριστικό για τις επιδόσεις τόσο του 3ου τριμήνου του 2016 όσο και των προηγούμενων ήταν η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ άρχισε να χάνει πελατολόγιο στη σταθερή από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έως τα τέλη του 2014, οπότε ισορρόπησε η κατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, μόνο το 2010 ο ΟΤΕ έχασε το 11% των πελατών του!
Το 4ο τρίμηνο του 2014 –μετά από σχεδόν εφτά χρόνια πτώσης– υπήρξε (η πρώτη) ισορρόπηση των απωλειών στη σταθερή τηλεφωνία που επιβεβαιώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2015, που ήταν θετικό για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια! Έκτοτε, έχει σταματήσει η αιμορραγία του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία από τους εναλλακτικούς παρόχους και πλέον –εδώ και αρκετά τρίμηνα– κερδίζει ξανά κάποιο από το χαμένο έδαφος.
Αποτελέσματα 3ου τριμήνου
Το 3ο τρίμηνο, όπως προαναφέρθηκε, ήταν το καλύτερο τρίμηνο της 10ετίας, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να φτάνει στα 997,9 εκατ. ευρώ (+2,7%), κυρίως λόγω αύξησης εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 55,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση, εξαιρουμένων των εκτάκτων χρεώσεων, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,2% σε 74,6 εκατ. ευρώ το τρίμηνο.
Επίσης υπήρξε:
- Αύξηση 2% στο EBITDA Ομίλου
- Αύξηση 9% στο EBITDA σταθερής Ελλάδας
- Αύξηση επενδύσεων για την ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας
- Ισχυρές επιδόσεις σε υπηρεσίες δεδομένων, ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης
- Επενδύσεις σε σύγχρονες υπηρεσίες (δίκτυα νέας γενιάς, περιεχόμενο τηλεόρασης).
Ο καθρέφτης της οικονομικής κατάστασης σε επίπεδο 9μήνου
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στο 9μηνο διαμορφώθηκε στα 2,32 δισ. ευρώ, από 2,26 δισ. ευρώ πέρυσι.
- Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 2 δισ., από 1,75 δισ. ευρώ…
- Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 172,8 εκατ., από 433,5 εκατ. ευρώ…
- Ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα λήξης περιόδου 1,36 δισ. ευρώ, από 1,05 δισ.
- Καθαρός δανεισμός 812,8 εκατ. ευρώ, από 1,13 δισ. ευρώ (-27,2% σε σχέση με το 9μηνο του 2015).
- Δείκτης δανειακής μόχλευσης 0,35, ευρισκόμενος σε εντυπωσιακή πτώση διαρκείας.
- Καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες 611,7 εκατ. ευρώ, από 569,1 εκατ. ευρώ…
- Κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή βασικά (σε €) 0,2525 από 0,2355…
- Κύκλος εργασιών το 9μηνο 2,88 δισ., από 2,86 δισ. ευρώ πέρυσι.
- Αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού: Όμιλος 21.064 (30/09/2015: 21.609)
- Επενδύσεις: Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ το 2016 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για απόκτηση φάσματος.
Προφίλ μετοχής
H μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται εν πολλοίς σε φάση συσσώρευσης εδώ και καιρό, λόγω της αναμονής για τη διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Κι αυτό γιατί ο βασικότερος συντελεστής αυτής της κίνησης είναι η μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών… Εξ ου και η στασιμότητα στα πέριξ των 8 ευρώ…
- Κεφαλαιοποίηση: 4 δισ. ευρώ
- Αριθμός μετοχών: 490.150.389
- Υψηλό 52 εβδομάδων: 9,58 ευρώ
- Χαμηλό 52 εβδομάδων: 6,75 ευρώ
- Ιστορικό υψηλό: 26,98 ευρώ από 12 Οκτωβρίου 2007
- Ιστορικό χαμηλό: 1,13 ευρώ από 5 Ιουνίου 2012
- Εισήχθη στο Χ.Α. στις 19 Απριλίου 1996.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πέριξ των 41 δισ. ευρώ, οπότε Coca Cola HBC (7 δισ.) και ΟΤΕ μαζί αποτελούν παραπάνω από το 1/4 του συνόλου!
Αναλυτές: Θετική έκπληξη από τον ΟΤΕ
Μετά την ανακοίνωση του εξαιρετικού 3ου τριμήνου από τον ΟΤΕ, υπήρξαν ως είθισται πολλαπλές εκθέσεις - αναλύσεις και... συνταγολόγια των αναλυτών, εγχώριων και ξένων οίκων.
Η ΙΒG χαρακτήρισε υψηλότερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα λόγω των ισχυρών επιδόσεων της RomTelecom, αλλά και της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας. Για το σύνολο του έτους εκτιμά κέρδη 214 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα 3,9 δισ. ευρώ. Διατυπώνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 10,8 ευρώ για τη μετοχή.
Η Goldman Sachs διατυπώνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 11,6 ευρώ, τονίζοντας ότι η θετική έκπληξη των αποτελεσμάτων οφείλεται πρωτίστως στο κομμάτι της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας. Σε προηγούμενη εκτενή ανάλυσή της το καλοκαίρι, είχε εκτιμήσει ότι ο ΟΤΕ μπορεί να πληρώσει τουλάχιστον τη μισή από τη σημερινή κεφαλαιοποίηση ως μερίσματα μέχρι το 2020, τονίζοντας ότι η μετοχή διαπραγματεύεται 3,5 φορές τα κέρδη του 2017 (ΕV/ebidta), δηλαδή μ'' ένα 30% discount έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών!
Η Bank of America συστήνει αγορά με στόχο τα 12 ευρώ, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι ο όμιλος βρίσκεται σε πολύ καλή θέση ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ για το σύνολο του προσδοκά κέρδη 203 εκατ. ευρώ και τζίρο 3,867 δισ. ευρώ.
Η JP Morgan χαρακτηρίζει υψηλότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη του ΟΤΕ, εξέλιξη που αποδίδει στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αλλά και στη Romtelecom, ενώ για τη μετοχή κάνει ουδέτερη σύσταση.
Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ το φθηνότερο telecom στην Ευρώπη, κάνοντας σύσταση αγοράς με τιμή - στόχο τα 12,5 ευρώ. Χαρακτηρίζει πολύ ανθεκτικά τα μεγέθη του οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ενώ για την κινητή βλέπει αδυναμία.
Η Berenberg σημειώνει ότι, παρ'' ότι ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται σε ένα από τα πιο δύσκολα μακροοικονομικά και πολιτικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη, έχοντας και ισχυρή πίεση από τον ανταγωνισμό, εντούτοις συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακά αποτέλεσμα λόγω του καλού management και της ξεκάθαρης επιχειρησιακής στρατηγικής. Διατυπώνει σύσταση πώλησης με τιμή στόχο τα 8 ευρώ.
Η Credit Suisse χαρακτηρίζει τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο στην Ευρώπη ως το απόλυτο χρηματιστηριακό play, καθώς έχει την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών σε συνδυασμό με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση. Οι αναλυτές τονίζουν ότι τα telecoms είναι ο πιο υπερπουλημένος κλάδος στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με ένα discount 33% σε όρους EV/EBITDA.
Η Eurobank Equities συγκαταλέγει τον ΟΤΕ στις κορυφαίες επιλογές της, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς με στόχο τα 11,4 ευρώ για τον τίτλο, χαρακτηρίζοντας υψηλότερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα. Παράλληλα, εκτιμά ότι ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να προχωρήσει στην διανομή μερίσματος 0,70 - 0,80 ευρώ για το 2017.