Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη
Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Η έκδοση του ομολόγου δεν προέκυψε από χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς υπάρχει το «μαξιλάρι» των 20+ δισ. ευρώ αλλά κυρίως για να τονώσει την «επενδυτική εικόνα της χώρας» και για να εξυπηρετήσει τεχνικούς λόγους, καθώς το δεκαετές ομόλογο θα «φτιάξει» την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για να τις δοκιμάσει και κατάφερε να πάρει ένα κουπόνι 3,875% που μεταφράζεται σε απόδοση 3,9% αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι, αν αυτό είναι ένα θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία.
Η έκδοση του ομολόγου και η επιτυχία κάλυψης του κατά περίπου 5 φορές δείχνει το ενδιαφέρον των επενδυτών και αυτό είναι καλό. Όμως το ενδιαφέρον ήρθε σε μία στιγμή όπου η Moody's αναβάθμισε τη χώρα προ ολίγων ημερών, ενώ το ομόλογο έγινε για δοκιμαστικούς λόγους και όχι πραγματικούς, όπως είναι η αποπληρωμή οφειλών ή παλιότερων χρεών, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ και του Eurogroup.
Επομένως η έκδοση έγινε υπό ««ειδυλλιακές» οικονομικά συνθήκες και αυτό σίγουρα αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών καθορίζοντας χαμηλότερα το τελικό επιτόκιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τους επενδυτές οι οποίοι εμπιστεύτηκαν την ελληνική κυβέρνηση. Το 11% των επενδυτών είναι hedge funds, ενώ μόλις το 4% είναι από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία δείχνοντας ότι το ρίσκο υπάρχει και για αυτό τιμολογείται σε επίπεδα ρεκόρ το κουπόνι για χώρα της Ευρωζώνης.
Ρίχνοντας μία ματιά στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης παρατηρεί κανείς ότι το 3,9% απόδοση αποτελεί για άλλη μία φορά ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, τα δεκαετή ομόλογα των παρακάτω χωρών έχουν ως εξής:
1. Γερμανία 0.16%
2. Αγγλία 1.27%
3. Ιταλία 2.70%
4. Γαλλία 0.55%
5. Πορτογαλία 1.45%
6. Ισπανία 1.15%
Όπως είναι εύκολα κατανοητό η Ελλάδα δανείζεται με υπερδιπλάσιο ποσοστό από Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ σε σύγκριση με τις μεγάλες χώρες η διαφορά είναι χαώδης. Όλα αυτά γίνονται όταν τα επιτόκια είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η τάση χρηματοδότησης σε θετική τροχιά παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό των προαναφερθέντων είναι το ότι το euribor μήνα είναι στην περιοχή του -0.367% ενώ του τριμήνου είναι στο -0.308% δείχνοντας ότι το κόστος χρήματος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα φτάνοντας σε αρνητικές τιμές.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι καλώς η χώρα βγήκε στις αγορές όμως αυτό στοίχισε συγκριτικά ακριβά και έγινε κάτω από πολύ θετικές συνθήκες. Οι θετικές αυτές συνθήκες δεν θα είναι πάντα στην οικονομική ζωή της Ευρώπης και της χώρας και επομένως το οποιοδήποτε «ταρακούνημα» της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της χώρας.