Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η αποκατάσταση της φύσης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει λοιπόν δυο στόχους, την κλιματική ουδετερότητα και την αύξηση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ.
Αν και μέχρι τώρα μιλούσαμε κυρίως για τον πρώτο στόχο, εφεξής θα ξεκινήσει η κουβέντα και για τον δεύτερο, καθώς μετά το χθεσινό πράσινο φως από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει τα δύο επόμενα έτη να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης περιβάλλοντος από τη γεωργική γη και τις θάλασσες έως τα δάση και τα αστικά περιβάλλοντα.
Το επονομαζόμενο Nature Restoration Law δεν στοχεύει απλά στην προστασία της φύσης αλλά και στην αποκατάσταση της. Έχει σαν στόχο την αποφυγή της απώλειας της βιοποικιλότητας αλλά και την αποφυγή της κατάρρευσης του οικοσυστήματος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Βλέπετε, οι βιότοποι που λειτουργούν σωστά μπορούν να απορροφήσουν και να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, μειώνοντας τα επίπεδα CO2 της ατμόσφαιρας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πρακτικές χρήσης γης.
Οι στόχοι του Νature Restoration Law θα είναι μετρήσιμοι και οι κανονισμοί του δεσμευτικοί. Ανάμεσά σε αυτούς τους στόχους περιλαμβάνονται:
-η αποκατάσταση έως το 2030 25.000 χιλιομέτρων ποταμών ως ελεύθερης ροής, μέσω ακόμα και της κατάργησης των φραγμάτων των ποταμών.
-η φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων,
-η μείωση χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030 με στόχο μεταξύ άλλων την αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών και μετά το 2030 την αύξηση τους. (σ.σ:Υπόψιν ότι η μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων θα είναι δεσμευτική σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο).
- η αποκατάσταση στραγγισμένων τυρφώνων σε γεωργική χρήση και σε χώρους εξόρυξης τύρφης,
-η αποκατάσταση των υγροτόπων, των δασών, των λιβαδιών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των αστικών περιβαλλόντων και των ειδών που φιλοξενούν κ.α
Όσον αφορά τα τελευταία, έχει τεθεί ο στόχος να μην έχουμε καμία απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, ενώ έως το 2050 στόχος είναι η αύξηση τους κατά 5%. Επιδιώκεται η κάλυψη κάθε ευρωπαϊκής πόλης τουλάχιστον κατά 10% από δέντρα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα είναι ενσωματωμένα σε κτίρια και υποδομές.
Από αυτούς τους νέους κανόνες αυτός που τεθεί πρώτος επί τάπητος κατά τη γνώμη μας είναι η μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων προκειμένου να σταματήσουν τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων στη γεωργία, αλλά και όσων καταναλώνουν τα προϊόντα των επιβαρυμένων καλλιεργειών. Επιπλέον τα χημικά φυτοφάρμακα προκαλούν φθίνουσα απόδοση στο έδαφος και απώλεια των επικονιαστών, που με τη σειρά της προκαλεί εκ νέου οικονομικές ζημιές λόγω μειωμένης παραγωγής.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η επίσκεψη των εντόμων – επικονιαστών στα άνθη ευθύνεται για μια στις τρεις μπουκιές που καταναλώνουμε καθημερινά καθώς το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τους επικονιαστές. Περισσότερα από 1300 είδη φυτών καλλιεργούνται για τροφή, φάρμακα ακόμα και υφάσματα, με το 75% αυτών να αναπαράγονται μέσω των εντόμων-επικονιαστών.
Η μείωση λοιπόν του πληθυσμού τους είναι ένα εξαιρετικά κομβικό πρόβλημα και για αυτό το λόγο η Κομισιόν έχει βάλει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ακόμα και την απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως εκείνες του Νatura 2000 αλλά και αστικών περιοχών πράσινου.
Αυτό που πρότεινε η Κομισιόν χθες ήταν στην ουσία μια πρώτη νομοθεσία με στόχευση την αποκατάσταση του 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα.
Στόχος είναι να καλυφθεί με μέτρα αποκατάστασης της φύσης τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και τελικά τα μέτρα αυτά να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050. Δεν περιορίζεται λοιπόν απλά στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Ο προϋπολογισμός για ένα τέτοιο τιτάνιο έργο σύμφωνα με τα στοιχεία της IEEP & Trinomics 2022 Biodiversity Financing and Tracking, ανέρχεται στα 482 δις έως το 2030.
Η Κομισιόν όμως επισημαίνει ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην αποκατάσταση της φύσης προσθέτει από 8 έως 38 ευρώ σε οικονομική αξία. Επομένως είναι σημαντικό να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό πέριξ των 187 δις καθώς οι προβλέψεις δαπανών από τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 152 δισ. ευρώ και εάν προστεθούν οι κρατικοί και οι ιδιωτικοί πόροι φθάνουμε στα 295 δισ. ευρώ. Επομένως μέχρι τα 482 έχουμε το κενό των 187 δισ. ευρώ, το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους για να το καλύψει. Μήπως είμαστε μπροστά σε μια νέα γενιά ομολόγων;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.