Νέο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Τι θα γίνει με το πλαφόν στο πετρέλαιο
AP
AP

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Τι θα γίνει με το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Τζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσαν την πρόταση τους για το όγδοο πακέτο κυρώσεων που είναι σχεδιασμένο «να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση στην Ουκρανία με την διοργάνωση των ψευδοδημοψηφισμάτων στις υπό κατοχή περιοχές. 

Η νέα δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει την προετοιμασία πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα. 

 

Η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται αποδεκτά ψευδοδημοψηφίσματα ή οποιουδήποτε είδος προσάρτηση ουκρανικού εδάφους και είπε ότι ως εκ τούτου η ΕΕ θα υιοθετήσει «τσουχτερές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. 

Διευκρίνισε ότι σε αυτές θα στοχοποιιηθούν επιπλέον άτομα και οντότητες ενώ θα υπάρξουν και περαιτέρω περιορισμοί στο εμπόριο με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών στην ΕΕ ρωσικών προιόντων. 

«Οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές θα στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτές θα αφορούν προιόντα που έχουν να κάνουν με τη αεροπλοία, τα ηλεκτρονικά και συγκεκριμένες χημικές ουσίες. 

Σε ό,τι αφορά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα αποτελεί τη νομική βάση για μία τέτοια εξέλιξη. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου και ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει τον αριθμό προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις σε 1300. 

Τέλος, η πρόταση προβλέπει την απαγόρευση Ευρωπαίοι πολίτες  να συμμετέχουν σε συμβούλια ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Αυτό φαίνεται να είναι μια απάντηση στην οργή που έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Φρανσουά Φιγιόν - πρώην κορυφαίαοι Ευρωπαίων πολιτικών που στη συνέχεια ανέλαβαν δουλειές σε ρωσικά συμβούλια.

Η Επιτροπή επρόκειτο να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρότασης στα κράτη μέλη σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αργότερα σήμερα και οι 27 θα έχουν μια πρώτη συζήτηση την Παρασκευή πριν συναντηθούν οι εθνικοί ηγέτες της ΕΕ στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ