Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε αίφνης χθες το βράδυ με το νομοθετικό πλαίσιο του «μηχανισμού περικοπής δαπανών» και το διευρυνόμενο χάσμα θέσεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για τις προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης του χρέους, δείχνουν ότι η πίεση για ακόμη μεγαλύτερες υπαναχωρήσεις προς την πλευρά της Αθήνας μεγεθύνεται.
Σύμφωνα με τον Γ. Κουτσομύτη, στέλεχος του γερμανικού Κοινοβουλίου ερωτηθείς για το αν μπορεί να εγκριθεί εκταμίευση για την Ελλάδα χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο, απάντησε ότι αυτή “είναι μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση. Τα χρονικά περιθώρια μπορεί όντως να αποτελέσουν πρόβλημα. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσει η Bundestag αν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, θα είχαμε μεγάλες φασαρίες εδώ. Σύμφωνα με τη γνώμη μου, το Υπουργείο Οικονομικών πραγματικά προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη… …εν τέλει, προβλέπω να υπάρξει ένα σωστά συγχρονισμένο πακέτο”.
Σύμφωνα με την πηγή του MNI, η λύση που προτείνει το Eurogroup, δηλαδή να υπάρξουν σε αυτήν τη φάση κάποιες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος και οι μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις να εξεταστούν, «αν χρειάζονται», μετά τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του 2018, «απλά δεν είναι αρκετή για το Ταμείο».
Εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Οικονομικών: Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν αλλάζουν τα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup
Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».
«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ. «Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η Δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».
Διαβάστε ακόμα:
- Τι προτείνει τώρα το ΔΝΤ για την Ελλάδα