Επιστολή με την οποία εκφράζεται φόβος για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρεως Ελλάδας, με τον επικεφαλής της, Χριστόδουλο Βαρκάκη να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν χαθεί και άλλος χρόνος σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΒΖ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο».
Στην επιστολή τονίζεται: «Περάσαν 40 ημέρες από τις εξαγγελίες που κάνατε από τα έδρανα της Βουλής, ως προς την αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ ΑΕ). Έχουμε μπει στον μήνα Μάρτιο και όσοι γνωρίζουν από παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι η χρονιά τείνει να χαθεί».
Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό, προκειμένου, όπως σημειώνουν, να αποφευχθούν οι δυσμενείς εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, να φροντίσει «για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων, που μαστίζουν τη βιομηχανία, ξεκινώντας από την άμεση αποπληρωμή των περσινών οφειλών στους τευτλόκαλλιεργητές». Τονίζουν δε, ότι «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη χρηματοδότρια τράπεζα και με βάση τα όποια ανταλλάγματα τίθενται στο τραπέζι για το κούρεμα του δανείου, επ'' ουδενί δεν θα πρέπει να περιληφούν περιουσιακά στοιχεία (εργοστάσια Σερβίας), τα οποία επί σειρά χρόνων στηρίζουν οικονομικά τη βιομηχανία».
Σε αναμονή οι τευτλοκαλλιεργητές
Ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Αν πληρωθούμε εντός της επόμενης εβδομάδας τα 8 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν από την προηγούμενη καμπάνια, όπως μας υποσχέθηκαν, τότε εμείς, οι τευτλοκαλλιεργητές, θα σπείρουμε περισσότερα των 65.00 στρεμμάτων με τεύτλα που μας ζήτησε η διοίκηση της ΕΒΖ για το εργοστάσιο Πλατέως. Μόνο με τον λόγο τους ότι θα πληρωθούμε, ήδη έχουν σπαρεί 20.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί είναι μεν μουδιασμένοι, αλλά εφόσον λάβουμε συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των όσων μας οφείλουν, θα πιάσουν αμέσως όλοι δουλειά». Διευκρίνισε, δε, ότι αν άμεσα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, «η επόμενη καμπάνια της ΕΒΖ θα είναι από τις καλύτερες».
Ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο για την επιβίωση της ΕΒΖ
Ανακοίνωση, εξάλλου, με την οποία βεβαιώνει την πρόθεσή της για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ, εξέδωσε η νέα διοίκηση της βιομηχανίας. Όπως υπογραμμίζεται, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ έθεσε ως προτεραιότητα την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την επιβίωση της εταιρείας, με στόχο τη μείωση του παραγωγικού κόστους στα επίπεδα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών ζαχαρουργείων και ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης.
«Με το επιχειρησιακό σχέδιο αυτό, η διοίκηση της ΕΒΖ διαμορφώνει το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητά της, καθώς και την ανάπτυξη της τευτλοπαραγωγής στην χώρα μας σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, είναι μεγάλη, δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα πρόκληση. Απαιτεί μεθοδική και επίμονη προσπάθεια από όλους τους συνεργαζόμενους παράγοντες. Τευτλοπαραγωγούς, εργαζόμενους, χρηματοδοτικούς φορείς, πελάτες και προμηθευτές».
Επιπλέον, επισημαίνεται: «Όλοι έχουν συμφέρον από μια ενεργή και κερδοφόρα ΕΒΖ και στη βάση αυτή δημιουργείται η κοινότητα συμφερόντων που είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της εταιρείας. Η βιομηχανία έχει τεράστιες δυνατότητες, που τα τελευταία πολλά χρόνια είχαν ενταφιαστεί από κακοδιαχείριση, αδιαφορία για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και σχεδόν εγκληματικές αποφάσεις για εμπορικά θέματα».
Επίσης τονίζεται: «Με ισχυρή παρουσία στη Σερβία και ως μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα, η ΕΒΖ είναι αντικειμενικά ισχυρός παράγων στη βαλκανική αγορά των 65.000.000 καταναλωτών. Με εξελίξεις που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας, στην αγορά και διακίνηση της ζάχαρης, η ΕΒΖ οφείλει να αναδειχθεί σε κύριο παράγοντα στον χώρο της ζαχαρουργίας και να συμβάλει θετικά στην εθνική οικονομία. Στις σημερινές συνθήκες και στην κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία, ο σχεδόν μοναδικός τρόπος χρηματοδότησής της είναι από το τραπεζικό σύστημα, οπότε η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι απαραίτητη και χρήσιμη για όλους. Από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ, έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της ΕΒΖ και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης του».
Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιείται και δημόσια μέσω της ανακοίνωσης ότι “από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών και η εξομάλυνση της λειτουργίας της επιχείρησης”. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η γεωπονική Δ/νση της ΕΒΖ εργάζεται ήδη για τη διανομή των σπόρων και στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ