Σαφάρι με ενδεχόμενες αποκοπές ρεύματος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές προανήγγειλε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική της επιχείρησης θα είναι σαφώς αυστηρότερη.
«Δεν σταματάμε, είναι διαρκής ο αγώνας να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», ξεκαθάρισε ο ίδιος και προσέθεσε ότι αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν θα εξυπηρετηθούν τα αιτήματά τους, «ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα». «Κάνουμε διευκολύνσεις συνεχώς στα λαϊκά στρώματα, ικανοποιούμε τα αιτήματα, ώστε τελικά να μην υπάρξει σπίτι χωρίς ρεύμα», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την ετοιμότητα της ΔΕΗ για τον καύσωνα, λέγοντας ότι υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου, ενώ και οι λιγνιτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμυνταίου, θα ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση. «Μας λείπουν κάποια νερά αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε με φειδώ», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι «η πολιτική των διευκολύνσεων έχει αποδώσει άλλα έχει φτάσει στα όρια της». Αν και υποστήριξε ότι προγράμματα, όπως οι 36 δόσεις και τα κίνητρα συνέπειες θα συνεχιστούν, τόνισε ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. «Ήδη προσλαμβάνουμε ειδικό τεχνικό σύμβουλο, γιατί δεν ξέρουμε τους πελάτες μας όσο πρέπει να τους ξέρουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παραδέχτηκε, δε, ότι η επιχείρηση αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς σχέδιο, ομολογώντας ότι στο τέλος του 2019 θα χάσει πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου. Όπως ισχυρίστηκε, «αυτό είναι δεδομένο λόγω της υποχρέωσής μας να ανοίξουμε την αγορά. Θα αναπληρώσουμε τις απώλειες με άλλες δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα, συνεργασία με την ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό, κλπ».
Σε ότι αφορά την πρόσφατη κατολίσθηση στο Αμύνταιο, ναι μεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη προειδοποιητικών εκθέσεων, ωστόσο υποστήριξε ότι η ζημιά δεν είναι 1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως εξήγησε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από την απόληψη λιγνίτη από τις μάζες που έχουν κατολισθήσει. «Δεν έχει γίνει η σχετική αποτίμηση γιατί χρειάζεται να γίνει πλήρης μελέτη και να δούμε τα πορίσματα. Είναι υπερβολικά τα νούμερα (1 δις) που έχουν ακουστεί. Ο εξοπλισμός έχει αποσβεστεί και δεν χρειάζεται να τον αντικαταστήσουμε», τόνισε και έστειλε σαφές μήνυμα προς του εργαζόμενους λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι τελείωσε η σταδιοδρομία τους».
Αλέξανδρος Διαμάντης
Φωτογραφία SOOC