E. Macron: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

E. Macron: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, δήλωσε ο Emmanuel Macron, χαιρετίζοντας τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και τονίζοντας ότι η πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί.

Στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως όλη η γαλλική κυβέρνηση και οι υπουργοί της χώρας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Και οι προκάτοχοι μου και εγώ, παλέψαμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβό τίμημα, και πρέπει να εξευρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αλλά και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η Ευρώπη.

«Το μέλλον Ελλάδας - Γαλλίας είναι κοινό», τόνισε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να καταστεί ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη. «Πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μας, χρειαζόμαστε πιο ενωμένη Ευρώπη, με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία… Η Ευρώπη πρέπει να έχει ανεξάρτητη πολιτική». 

Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ σωστή, όμως ότι δεν επικαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμισε για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον καταστροφικό τυφώνα. «Από χθες η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (...) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής». Προτεραιότητα, πρόσθεσε, αποτελούν δράσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πράξει αυτό που της αναλογεί

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις της, ωστόσο και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron. 

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας», σημείωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας τον ιστορικό ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος κινείται σε τρεις άξονες.

Ένας εκ των οποίων αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Hollande αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, συμπλήρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. «Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν'' αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης», ανέφερε.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε ν'' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε απευθυνόμενος στον E. Macron. 

 

Φωτογραφία SOOC